ADAŚ PYCIA

Jesteśmy rodzicami 10 miesięcznego Adasia. Już 18 kwietnia naszego kochanego Maluszka czeka kolejna operacja oczka w Bostońskiej Klinice Massatchusetts Eye & Ear Infirmary. W dalszym ciągu kontrolowany będzie stan oczka lewego, aby uchronić go od amputacji. Dzięki wspaniałej pomocy i zgromadzonym środkom na pierwszą operację 9 listopada 2017 roku zostały podjęte pierwsze kroki ku temu właśnie i Adaś nie odczuwa już bólu jaki był spowodowany bardzo dużymi zmiany proliferacyjnymi w ciele szklistym i bardzo wysokim ciśnieniem, stanem zapalnym i odwarstwieniem siatkówki. Podczas operacji 13 lutego 2018 zostało zbadane szczegółowo podczas narkozy i temu udało się na razie zaradzić i oczko żyje, funkcjonuje , ale musi poczekać póki nie dzieje się nic niepokojącego na swoją kolej na operacje i próbę przywrócenia w nim choć troszkę poczucia światła . W innym przypadku jeśli nic nie zrobimy, z czasem będzie powoli zanikać. Nie możemy do tego dopuścić.
Po operacji 9 listopada , podczas której zoperowane zostało również oczko prawe, gdzie usunięto zmiany włókniste i przyłożono odwarstwioną część siatkówki , nikt z lekarzy nie spodziewał się komplikacji które zastały nas podczas następnej wizyty 13 lutego … czyli odnowienia się zmian proliferacyjnych.

Ponownie oczko musiało zostać poddane bardziej rozległej i bardziej inwazyjnej operacji usunięcia zmian powodujących rozrastanie się znów fałd na dnie oka i pociąganiu siatkówki powodując również przesłonięcie pola widzenia. Zwłaszcza ,że podczas ostatniej wizyty w Klinice przed wylotem do Polski , lekarze byli bardzo zadowoleni wynikiem operacji, gdyż Adaś miał wspaniałą reakcję oczka podczas badań. Nasz Adaś miesiąc przed kolejną operacją klepiąc się po główce i uciskając piąstką oczko , chciał nam powiedzieć, że zaczyna dziać się coś niepokojącego . Otóż pocieszająca wiadomość jest taka, jak orzekli lekarze po operacji , instynkt dziecka mówi nam bardzo dużo. Po operacji w listopadzie Adaś ponownie zaczął widzieć prawym oczkiem , siatkówka przyłożyła się poprawnie, niestety powrót zmian w oczku który znów zaczął przysłaniać mu świat, spowodował instynktowne pobudzanie nerwów mózg – oko .
Operacja trwała bardzo długo i była dużo bardziej inwazyjna, dlatego Profesor Yoshihiro Yonekawa postanowił po operacji skonsultować Adasia z lekarzem badającym połączenia nerwowe oko-mózg ,w celu ustalenia widzenia w prawym oczku. Badanie odbędzie zaraz przed kolejna operacją Adasia i będzie miało bardzo duży wpływ na ewentualną zmianę metody operacji , na jeszcze bardziej inwazyjną. Otóż większe ryzyko ma przynieść większe rezultaty. Podczas kolejnej operacji 18 kwietnia, zatem lekarze ponownie będą operować prawe oczko i z tego co usłyszeliśmy czekać go będzie jeszcze sporo wymagających i kosztownych operacji.

Musimy walczyć o każdą nawet najmniejszą szansę na wyciągnięcie jego pięknych oczek z mroku i najważniejsze życiu bez bólu . A ból z powodu wysokiego ciśnienia i tego typu zmian jest bardzo bolesny… Walczymy , mamy wspaniałych lekarzy którzy dają szansę jako najlepszy szpital na świecie. Zwłaszcza, że Adaś jest jeszcze malutki , ma całe życie przed sobą ,a od nas rodziców zależy w tym momencie jaką szansę będzie miał na samym starcie, dlatego nie poddamy się i dla niego zrobimy wszystko!

Dlatego też, apelujemy do Państwa o wsparcie i wpłacanie darowizn, na rzecz małego Adasia. Prosimy przyłączcie się jak najszybciej do pomocy!!!

🙂   Do tej pory udało się   🙂

• przekazać paczuchę urodzinową pełną zabawek, słodyczy, art. niemowlęcych, maj
  • wpłacić środki finansowe na operację oczka, marzec
  • przekazać kolejne fundusze na operację oczka, marzec