ALANEK SERWATKA

Alanek urodził się 25 maja 2016 roku. Był to jeden z cudowniejszych dni w życiu młodych rodziców!
Jego piękny uśmiech i okalające główkę loczki sprawiały, że pielęgniarki i lekarze zakochiwali się w nim od pierwszego wejrzenia. Alanek wyróżniał się jednak wśród innych niemowlaków. Miał krótszą i wykrzywioną jedną nóżkę. Padła diagnoza: brak kości strzałkowej zwany Fibular hemimelia – (FH). Szukaliśmy pomocy u wielu lekarzy, jak brzmiała ich odpowiedź? Amputacja. Jedno, krótkie słowo, które wywoływało w nas zawrót głowy. Jak to?Alan oprócz tego, że jego prawa nóżka jest krótsza o 5,5 cm, cierpi również na niestabilność rzepki, koślawość stawu skokowego oraz kolana oraz skróconą prawą kość udową. Oprócz tego posiada on tylko 3 paluszki u chorej nóżki.

Kochani to dzięki waszym dobrym sercom, Alanek przeszedł już pierwszą bardzo skomplikowaną operację, rekonstrukcję stopy i włożenie płytki do kolanka w celu wyprostowania koślawości kolanka.

Chłopca czeka kolejna operacja będzie to wydłużanie nóżki ponieważ obecny skrót to już 6cm. Jak wiecie to nie pierwsza i jedyna operacja, którą musi przejść oraz wieloletnia rehabilitacja.

Koszt drugiej operacji wydłużania nóżki to ok. 150 tysięcy złotych, wiemy że z waszą pomocą chłopcu uda się być samodzielnym i wstać na obie zdrowe nóżki.

Apelujemy więc do Państwa i zachęcamy do dokonywania wpłat na rzecz Alanka.

🙂   Do tej pory udało się   🙂

• przekazać środki finansowe na leczenie, luty
  • wpłacić fundusze na leczenie, styczeń
  • przekazać paczuchę mikołajkowo – świąteczną z artykułami spożywczymi, artykułami higienicznymi, środkami czystości, kosmetykami, ubrankami, zabawkami, słodyczami, książeczkami, listopad