ALANEK SERWATKA

Alanek urodził się w środę 25 maja 2016 roku. Był to jeden z cudowniejszych dni w życiu młodych rodziców!
Jego piękny uśmiech i okalające główkę loczki sprawiały, że pielęgniarki i lekarze zakochiwali się w nim od pierwszego wejrzenia. Alanek wyróżniał się jednak wśród innych niemowlaków. Miał krótszą i wykrzywioną jedną nóżkę. Padła diagnoza: brak kości strzałkowej zwany Fibular hemimelia – (FH). Szukaliśmy pomocy u wielu lekarzy, jak brzmiała ich odpowiedź? Amputacja. Jedno, krótkie słowo, które wywoływało w nas zawrót głowy. Jak to?

Alan oprócz tego, że jego prawa nóżka jest krótsza o 5,5 cm, cierpi również na niestabilność rzepki, koślawość stawu skokowego oraz kolana oraz skróconą prawą kość udową. Oprócz tego posiada on tylko 3 paluszki u chorej nóżki.

Pojawiła się jednak szansa, operacja u Dr. Paleya, niekwestionowanego autorytetu w zakresie operacji takich schorzeń. Dr. Dror Paley uratował i postawił na nogi już wiele polskich dzieci. Dr Paley pod koniec sierpnia będzie przebywać w naszym  kraju, gdzie podejmie się paru operacjom. Alanek zakwalifikował się na zabieg u Dr Paleya. Koszty leczenia w Polsce są o trzy razy niższe niż w Stanach Zjednoczonych. Operację Alanka wyceniono na 314 tysięcy złotych plus koszty rehabilitacyjne po zabiegu.  Rodzice chłopca chcą poczekać do końca sierpnia i przekazać Alanka w ręce autorytetu w dziedzinie takich schorzeń jak dr Paley, lecz teraz trzeba wpłacić 30% kwoty operacji. Rodzice dzięki państwa dobremu i pomocnemu sercu uzbierali już 250 tysięcy złotych, o resztę pieniążków musimy prosić już Was. Prosimy pomóżmy Alankowi stanąć na obie nóżki!!!

Jest to zabieg SUPERankle z wydłużeniem kości piszczelowej, oraz włożenie płytki do kości udowej, do korekcji koślawości. W kolanie Alana zostanie również umieszczony specjalny stabilizator, aby trzymać je prosto.
Wiemy, że z Waszą pomocą to się uda!
Apelujemy więc do Państwa i zachęcamy do dokonywania wpłat na  rzecz Alanka.

🙂   Do tej pory udało się   🙂

• wpłacić fundusze na leczenie nóżki, wrzesień
  • przekazać środki finansowe na operację nóżki, sierpień
  • wpłacić kolejne fundusze na leczenie, sierpień