AMELKA KRAŚNIEWSKA

Aktualizacja z dnia 18.03.2019r – Nasza Amelka wraz z mamusią bardzo chcą pojechać na turnus rehabilitacyjny do Jarosławca.

Turnus ten, odbędzie się między 2-15 czerwca, jego koszt to 6. 294 tysiąca złotych.

Dziewczynka odbędzie tam zabiegi z kinezyterapii, gimnastyki w wodzie, masaży fizykoterapeutycznych jednoodcinkowych, hydroterapii – masaży wirowych kończyn dolnych, hipoterapii, myzykoterapii.

Amelce, jest również potrzebna trampolina do zajęć z koordynacji ruchowej, oraz równowagi. Rehabilitacja poprzez trampolinę, daje u Amelki wyniki, dziewczynka uczy się podskoków z nogi na nogę, przewrotów, utrzymania równowagi, gdzie wcześniej miała z tym duży problem. Koszt trampoliny to 394 zł.

Dziewczynka wraz z mamusią proszą o pomoc w zakupie gier i sprzętów do integracji sensorycznej oraz o pomoce do zadań twórczych, gdzie koszty zestawów to ok. 100-300 zł.

Dlatego też, apelujemy do Państwa o wsparcie i wpłacanie darowizn, na rzecz małej Amelki. Prosimy przyłączcie się jak najszybciej do pomocy!!!

Aktualizacja 7.02.2019r –  Zastanawiacie się co słychać u naszej Amelki…?

A więc, mama dziewczynki cały czas walczy i nie poddaje się, ponieważ nie przyznali jej świadczenia pielęgnacyjnego.

Nasza Amelka potrzebuje cały czas opieki.

W dziewczynki leczeniu rehabilitacja i wyjazdy do specjalistów są na porządku dziennym, gdzie są to ogromne koszta.

„Jest nam teraz ciężko, bo mamy wszystko wstrzymane i nie mamy na rehabilitację ,której tak bardzo potrzebujemy, jak i również szereg kosztownych badań do zrobienia, ponieważ powstały zaburzenia hormonalne w Amelki organiźmie” – mama dziewczynki.

Najlepsza wiadomość to ta ,iż Amelka od dzisiaj zaczęła wczesne wspomaganie. Dziewczynka jest bardzo zadowolona i szczęśliwa, iż udało się mamie pozyskać najlepszych specjalistów z którymi aktualnie ma zajęcia.

A jest to logopeda, Fizjoterapeuta, Psycholog, jak i również Amelcia bierze udział w hipoterapii z konikiem Argu.

” Proszę Was kochane Ciocie i Wujkowie o wsparcie finansowe, bym mogła z nadzieją patrzeć w przyszłość” – wasza Amelka:)

Amelka Kraśniewska to dziewczynka 5 letnia u ,której stwierdzono torbiela mózgu i padaczkę objawową. Wymaga stałej i długotrwałej opieki lekarskiej. Jest pod kontrolą Neurologa, Neurochirurga, Logopedy, Pedagoga, Psychologa Fizjoterapeuty, Protetyka, Dentysty. Amelka jest pacjentkom Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie.
Dziewczynka przeszła trzy operacje główki:
-endoskopową fenestrację torbieli,
-plastykę sklepienia czaszki i zaopatrzenie płynotoku usznego,
-rekreniotomię na otwarto,
-sanację jamy ustnej.
Ze względu na trzykrotne odbarczenie torbieli i operowanie w tym samym miejscu ostatecznym rozwiązaniem będzie ZASTAWKA!
Na domiar wszystkiego Amelka musiała mieć zrobioną sanację jamy ustnej i nie ma ząbków.

Konieczny jest zakup protez zębowych, których kwota wynosi 20 tysięcy złoty. Jak na razie Amelka otrzymała już dwie protezy ale zaczęły jej rosnąć kolejne ząbki więc potrzebna jest kolejna proteza. Plan leczenia odbywa się w czterech etapach.

Do leczenia dziecka dochodzi fizjoterapia to kolejne 600-700 złoty w zależności od miesiąca.Turnus rehabilitacyjny to ok. 6.500 złotych. Wyjazdy do specjalistów raz na trzy miesiące w zależności od potrzeby – Neurolog, Okulista, Psycholog to koszt 500 zł.
Leki 150 zł miesięcznie
Trampolina 400 zł Pomaga Amelce w utrzymaniu równowagi ,dzięki trampolinie nasza córeczka nauczyła się przeskakiwać z nogi na nogę robi przewroty , podskoki jest niezbędna w rehabilitacji. Wyjazdy do specjalistów raz na trzy miesiące w zależności od potrzeby-Neurolog, Okulista, Psycholog – koszt to 500 zł.
Leki 150 zł miesięcznie.
Trampolina to ok. 400 zł. Pomaga Amelce w utrzymaniu równowagi ,dzięki trampolinie nasza córeczka nauczyła się przeskakiwać z nogi na nogę robi przewroty, podskoki jest niezbędna w rehabilitacji.

Amelka potrzebuje także maty edukacyjnej o nazwie MAGICZNY DYWAN, który dałby jej szansę rozwoju w zakresie każdej umiejętności. Jego szerokie zastosowanie wprowadza dziecko w świat bajek, pobudza do podejmowania różnych działań ruchowych jak i intelektualnych, niezbędnych w procesie REWALIDACJI AMELKI.

„Usprawnienie naszej córeczki dzięki urządzeniu pozwoli jej na uzyskanie poziomu rówieśników i umożliwi wspólna zabawę i naukę oraz integrację z dziećmi co w tym wieku jest sprawą priorytetową. Wzmocni jej samoocenę i pozwoli na budowanie pozytywnego obrazu własnego JA. Magiczny Dywan jest wielką szansą dla dobrego i prawidłowego rozwoju naszej córeczki- mówi mama dziewczynki.
Niestety jego koszt to 12 tysięcy złotych. Rodzice nie są w stanie odłożyć tak dużej kwoty (rodzice posiadają wszelkie kosztorysy leczenia).

„Prośba nasza podyktowana jest trudną sytuacją finansową naszej rodziny. Mieszkamy u rodziców na 20 m2 w jednym pokoju z dostępem do kuchni i łazienki. Złożyłam wniosek do Gminy o mieszkanie komunalne. Wniosek został pozytywnie rozpatrzony ale niestety gmina nie ma dla nas żadnego wolnego lokum i czekamy.
Mój mąż Henryk jest żywicielem naszej rodziny. Ja musiałam zrezygnować z pracy aby opiekować się chora Amelką i młodszą córeczką Oliwią. Otrzymuję zasiłki z Gopsu ale to i tak w większości opłacamy Amelki leczenie z tych pieniążków .Nie jesteśmy w stanie sami uzbierać tak dużych środków finansowych na leczenie dla naszego Kochanego Aniołka. Choć staramy się aby niczego im nie brakowało. Jedyne co możemy, to kochać i wspierać w jej chorobie i cierpieniu jakie doznaje oraz modlić się ,iż są ludzie dobrego serca, którzy nas zrozumieją i wspomogą w trudnej dla nas sytuacji”- mówią z ogromną troską rodzice Amelki.

🙂 Do tej pory udało się 🙂

• wpłacić fundusze na leczenie, luty
  • przekazać kolejne środki finansowe na leczenie, grudzień
  • przekazać paczkę mikołajkowo – świąteczną z artykułami spożywczymi, kosmetykami, ubraniami, zabawkami, książeczkami, słodyczami, art. higienicznymi, grudzień