AMELKA KRAŚNIEWSKA

Amelka Kraśniewska to dziewczynka 5 letnia u ,której stwierdzono torbiela mózgu i padaczkę objawową. Wymaga stałej i długotrwałej opieki lekarskiej. Jest pod kontrolą Neurologa,Neurochirurga Logopedy, Pedagoga, Psychologa Fizjoterapełty,Protetyka, Dentysty. Amelka jest pacjentkom Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie.
Dziewczynka przeszła trzy operacje główki:
-endoskopową fenestrację torbieli,
-plastykę sklepienia czaszki i zaopatrzenie płynotoku usznego,
-rekreniotomię na otwarto,
-sanację jamy ustnej.
Ze względu na trzykrotne odbarczenie torbieli i operowanie w tym samym miejscu ostatecznym rozwiązaniem będzie ZASTAWKA!
Na domiar wszystkiego Amelka musiała mieć zrobioną sanację jamy ustnej i nie ma ząbków.

Konieczny jest zakup protez zębowych, których kwota wynosi 20 tysięcy złoty. Jak na razie Amelka otrzymała już dwie protezy ale zaczęły jej rosnąć kolejne ząbki więc potrzebna jest kolejna proteza. Plan leczenia odbywa się w czterech etapach.

Do leczenia dziecka dochodzi fizjoterapia to kolejne 600-700 złoty w zależności od miesiąca.Turnus rehabilitacyjny to ok. 6.500 złotych. Wyjazdy do specjalistów raz na trzy miesiące w zależności od potrzeby – Neurolog, Okulista, Psycholog to koszt 500 zł.
Leki 150 zł miesięcznie
Trampolina 400 zł Pomaga Amelce w utrzymaniu równowagi ,dzięki trampolinie nasza córeczka nauczyła się przeskakiwać z nogi na nogę robi przewroty , podskoki jest niezbędna w rehabilitacji. Wyjazdy do specjalistów raz na trzy miesiące w zależności od potrzeby-Neurolog, Okulista, Psycholog – koszt to 500 zł.
Leki 150 zł miesięcznie.
Trampolina to ok. 400 zł. Pomaga Amelce w utrzymaniu równowagi ,dzięki trampolinie nasza córeczka nauczyła się przeskakiwać z nogi na nogę robi przewroty, podskoki jest niezbędna w rehabilitacji.

Amelka potrzebuje także maty edukacyjnej o nazwie MAGICZNY DYWAN, który dałby jej szansę rozwoju w zakresie każdej umiejętności. Jego szerokie zastosowanie wprowadza dziecko w świat bajek, pobudza do podejmowania różnych działań ruchowych jak i intelektualnych, niezbędnych w procesie REWALIDACJI AMELKI.

„Usprawnienie naszej córeczki dzięki urządzeniu pozwoli jej na uzyskanie poziomu rówieśników i umożliwi wspólna zabawę i naukę oraz integrację z dziećmi co w tym wieku jest sprawą priorytetową. Wzmocni jej samoocenę i pozwoli na budowanie pozytywnego obrazu własnego JA. Magiczny Dywan jest wielką szansą dla dobrego i prawidłowego rozwoju naszej córeczki- mówi mama dziewczynki.
Niestety jego koszt to 12 tysięcy złotych. Rodzice nie są w stanie odłożyć tak dużej kwoty (rodzice posiadają wszelkie kosztorysy leczenia).

„Prośba nasza podyktowana jest trudną sytuacją finansową naszej rodziny. Mieszkamy u rodziców na 20 m2 w jednym pokoju z dostępem do kuchni i łazienki. Złożyłam wniosek do Gminy o mieszkanie komunalne. Wniosek został pozytywnie rozpatrzony ale niestety gmina nie ma dla nas żadnego wolnego lokum i czekamy.
Mój mąż Henryk jest żywicelem naszej rodziny. Ja musiałam zrezygnować z pracy aby opiekować się chora Amelką i młodszą córeczką Oliwią. Otrzymuję zasiłki z Gopsu ale to i tak w większości opłacamy Amelki leczenie z tych pieniążków .Nie jesteśmy w stanie sami uzbierać tak dużych środków finansowych na leczenie dla naszego Kochanego Aniołka. Choć staramy się aby niczego im nie brakowało. Jedyne co możemy, to kochać i wspierać w jej chorobie i cierpieniu jakie doznaje oraz modlić się ,iż są ludzie dobrego serca, którzy nas zrozumieją i wspomogą w trudnej dla nas sytuacji”- mówią z ogromną troską rodzice Amelki.

Dlatego też, apelujemy do Państwa o wsparcie i wpłacanie darowizn, na rzecz małej Amelki. Prosimy przyłączcie się jak najszybciej do pomocy!!!

🙂 Do tej pory udało się 🙂

• przekazać paczkę z art. spożywczymi, środkami czystości, art. higienicznymi, książkami, kosmetykami, odzieżą, zabawkami, grą, październik