GABRYSIA GRONO

„Serce, zdrowe serce… tego pragniemy dla Gabrysi! Gdy dowiedzieliśmy się, że jedna z córek będzie miała Fallota, świat przestał istnieć, zaczęła się walka…  walka o nasze najmniejsze serduszko. Ta walka trwa do dziś, a nadzieją dla Gabrysi jest operacja w Rzymie” – mówią rodzice dziewczynki.

Serduszko 19-miesięcznej Gabrysi jest bardzo chore. Dziewczynka urodziła się z wadą serca Tetralogia Fallota z ciąży bliźniaczej jako wcześniak, w stanie krytycznym, ważąc zaledwie 1260 g. Tetralogia Fallota (TOF) jest to złożona wada serca, która jest przyczyną stałego niedotlenienia organizmu.

Gabrysia ma skrajną wersję Fallota: niedorozwój pnia płucnego i tętnic płucnych, prawostronny łuk aorty, dodatkowa żyła główna lewostronna uchodząca do zatoki wieńcowej, odejście gałęzi międzykomorowej przedniej do prawej tętnicy wieńcowej oraz odaortalne naczynia krążenia obocznego MAPCA’s.

Gdy Gabrysia się urodziła, lekarze nie dawali jej żadnych szans na przeżycie. Jej funkcje życiowe podtrzymywały maszyny i silne leki. W pierwszych tygodniach życia przeszła operację zespolenia centralnego, dzięki któremu udało się jej przeżyć,natlenienie z krytycznych 50% zwiększyło się do 70%.

Gabrysia wróciła po raz pierwszy do domu mając 4 miesiące, poznała swoją siostrę Zuzię, która cały czas na nią czekała… Kolejna operacja, zespolenie lewostronne, w wieku 12 miesięcy podniosła natlenienie zaledwie o 10%, ale to wciąż za mało. Mimo dwóch operacji wady nie zostały skorygowane. W wyniku komplikacji pooperacyjnych Gabrysia miała porażony fałd głosowy, pojawiły się problemy z jedzeniem i konieczne było założenie sondy. Ponadto zdiagnozowano u niej zmiany zakrzepowe żył udowych i biodrowych oraz obniżone napięcie mięśniowe.

Dziewczynka zmaga się również z zaburzeniami żywienia, jest pod stałą opieka gastrologa, ma problemy metaboliczne. Wymaga częstych wizyt u specjalistów i rehabilitacji, terapii neurologopedycznych.

Ciągłe niedotlenienie wiąże się z problemami rozwoju ośrodkowego układu nerwowego i ruchowego. Gabrysia szybko się męczy, przy wysiłku sinieje, poci się, ciężko oddycha i słabo przybiera na wadze. Mimo wszystko jest dzieckiem radosnym i ciekawym świata. Chociaż brak jej sił, stara się zawsze dogonić siostrę…​​

Operacje, które dotychczas przeszła Gabrysia, ratowały jej życie, nie były jednak właściwą korektą wady jej serca. Według lekarzy w Polsce dziewczynka ma zbyt wąskie tętnice, żeby podjąć się operacji. Oceniają, że w przyszłości będzie wymagała kilku kolejnych operacji, ale kiedy to nastąpi – nie wiadomo.

Wadę serca, taką jak ma Gabrysia, można zoperować jednoetapowo we Włoszech. Rodzicom, którzy obserwują regres wszystkiego, co udało się osiągnąć Gabrysi systematyczną i trudną rehabilitacją po każdej operacji,  bardzo zależy na tym, aby korektę wady serca wykonać podczas jednej operacji. Dziewczynka została już wstępnie przyjęta do Szpitala Pediatrycznego Dzieciątka Jezus w Rzymie, gdzie zajmie się nią  znakomity kardiochirurg dziecięcy – prof. Adriano Carotti. Profesor Carotti po zapoznaniu się z wszelkimi wynikami badań i opisami przeprowadzonych wcześniej zabiegów po wewnętrznych konsultacjach zdecydował się na przeprowadzenie operacji.

Oszacowany przez  Szpital Pediatryczny Dzieciątka Jezus w Rzymie koszt operacji wynosi 31.000 EURO (około 132.000 złotych). Warunkiem przeprowadzenia powyższej operacji jest wpłata na konto szpitala całej wyżej wymienionej kwoty  jak najszybciej, ze względu na pogarszający się stan zdrowia Gabrysi.

Kwota ta jest niewyobrażalna z perspektywy rodziców, którzy comiesięcznie opłacają wszystkie niezbędne konsultacje Gabrysi u specjalistów oraz rehabilitacje.

…Dlatego też, Prosimy o każdą pomoc , o każdą złotówkę!!!

Apelujemy o wsparcie i wpłacanie darowizn, na rzecz małej Gabrysi.  Prosimy przyłączcie się Państwo jak najszybciej do pomocy!!!

🙂   Do tej pory udało się   🙂

• przekazać paczkę urodzinową z artykułami spożywczymi, zabawkami, książeczką, grą, wrzesień
  • przekazać środki finansowe na leczenie, czerwiec
  • wpłacić kolejne fundusze na leczenie serduszka we Włoszech, czerwiec