OLIWKA PRUSAK

Oliwia ma 8 lat, po raz pierwszy zachorowała w grudniu 2012 roku mając 3 latka. Postawiona diagnoza to Neuroblastoma IV stopnia, co oznacza ,iż były liczne przerzuty. Guz pierwotny znajdował się na nadnerczu prawym. Przerzuty były w kościach prawej nogi udowej i piszczelowej, kościach czaszki- ciemieniowej i czołowej. W przestrzeni zaotrzewnowej w węzłach przeponowych, środkowej części nadbrzusza. Zajęty był również szpik kostny. Krótko przed postawieniem diagnozy mama Oliwki spakowała się i wyjechała, tak poprostu bez słowa wytłumaczenia.

Leczenie Oliwii rozpoczęło się w styczniu 2013 roku. Była to chemioterapia 8 cykli, potem po badaniach kontrolnych obrazowych, nie było dostatecznej odpowiedzi, Oliwia została zakwalifikowana do kolejnych chemioterapii- silniejszych. Malutkie ciało 3 letniej dziewczynki otrzymywało chemię do sierpnia. W październiku 2013 roku Oliwka była przygotowywana do autologicznego przeszczepu komórek krwiotwórczych z krwi obwodowej, który był poprzedzony tygodniową megachemioterapią. Przeszczep odbył się na początku listopada 2013 roku. W grudniu 2013 roku odbył się pierwszy zabieg operacyjny usunięcia guza. W roku 2014 dziewczynka miała radioterapię oraz operację usunięcia mas guzowych. W sierpniu 2014 roku leczenie zakończyło się, Oliwka była czysta. Było tak przez 3 lata.

W październiku 2017 roku tata dziewczynki dowiedział się, że choroba wróciła. Był to koszmar dla rodziny. Po tak trudnym i intensywnym leczeniu rak ponownie zdarł się w ich życie. Ponownie zdrożono chemioterapię, która była podawana do lutego 2018 roku. Zmiany ukazały się w prawej kości kulszowej, na pograniczu gałęzi kulszowej kości i łonowej po stronie lewej oraz w kości piszczelowej lewej. Po chemi utrzymywały się nadal. W marcu 2018 roku Oliwia przeszła leczenie izotopem w Szpitalu w Gliwicach. Terapia ta nie przyniosła 100% efektywności, gdyż zmiany utrzymywały się nadal w kości piszczelowej. Po terapii Izotopowej odbył się przeszczep komórek Oliwki. Przez podaną megachemię dziewczynka miała poparzoną buźkę, przełyk. Nie mogła jeść, mówić, wymiotowała krwią. Tata na oddziale przeszczepowym spędził wraz ze swoją ukochną córeczką 4 tygodnie. W lipcu odbyła się radioterapia – trwała 14 dni.

Po trudnym i ciężkim leczeniu, po cierpieniu bezbronnej Oliwki, tata otrzymał wiadomość na, którą czekali bardzo długo, Oliwka jest czysta!
By taki stan utrzymał się już na zawsze Oliwka potrzebuje bardzo drogiego leczenia, nierefundowanego przez Polskie Ministerstwo Zdrowia.
Leczenie immunoterapią AntyGdZ.

„Zdrowie i życie mojej córki wyliczono na 1 711 668 złotych. Kwota ta jest niewyobrażalna!
Dzięki ludziom o wielkim sercu część tej kwoty udało się już zebrać i dzięki temu córeczka zaczęła już leczenie AntyGdZ – jest po pierwszym cyklu. Aby leczenie przyniosło efekt, Oliwka takich cykli musi przejść jeszcze 6. Zwracam się do ludzi dobrego serca o pomoc, każda pomoc jest ogromna i przybliża nas do sukcesu jak będzie zebranie całej sumy na leczenie ukochanej córki! Razem mamy wielką moc” – mówi z ogromną troską tata Oliwki.

Dzięki ogromnej pomocy i zaangażowaniu ludzi wspaniałego serca oraz Polskiego Ministerstwa Zdrowia udało się nazbierać i przekazać całą niezbędną kwotę na leczenie immunoterapią dla Oliwii. Niezbędne są również środki potrzebne na zakup lekarstw i wsparcie na pozostałe leczenie dla dziewczynki, które nie jest refundowane. Chcemy również poprosić Państwa o pomoc w celu nazbierania środków na zakup dla Oliwki mebelków do pokoju, które są niezbędne na ten czas 🙂

Dlatego też, apelujemy do Państwa o wsparcie i wpłacanie darowizn, na rzecz Oliwii. Prosimy przyłączcie się jak najszybciej do pomocy!!!

🙂 Do tej pory udało się 🙂

• przekazać paczkę z art. spożywczymi, środkami czystości, art. higienicznymi, książkami, kosmetykami, odzieżą, październik
  • przekazać środki finansowe na leczenie, październik