PIOTRUŚ CIERPISZ-PUSTELNY

Piotruś urodził się jako wcześniak w 32 tygodniu ciąży. Ważył zaledwie 900 gram. Lekarze nie dawali nam dużych nadziei na jakąkolwiek samodzielność dziecka. Zaraz po urodzeniu stwierdzono u niego zespół wad wrodzonych oraz duże niedotlenienie. Wystąpił u niego wylew śródczaszkowy III/IV stopień. W pierwszym tygodniu życia wykryto martwicze zapalenie jelit, w trzecim zaś retinopatię wcześniaczą.
Zdiagnozowano także dysplazję oskrzelowo-płucną i niedobór masy ciała. W ciągu czterech miesięcy życia nasz synek przeszedł 7 operacji w tym 4 na niedrożność jelit, 2 na przepuklinę pachwinową oraz zabieg na oczy. Wykonano u niego również zabieg podwinięcia stawu biodrowego.

Powyżej wymienione choroby spowodowały, że lekarze postawili diagnozę – dziecięce porażenie mózgowe. Aby normalnie funkcjonować potrzebuje codziennej rehabilitacji oraz częstych wizyt u specjalistów. Oprócz rehabilitacji refundowanej przez NFZ, w miarę możliwości finansowych korzystamy z prywatnej rehabilitacji, która jest bardzo kosztowna – koszt 1 godz. – 95 zł.

Na dzień dzisiejszy Piotruś ma 8 lat i jeszcze samodzielnie nie chodzi, nie stoi. Codzienna rehabilitacja sprawiły jednak ,że zaczął samodzielnie siadać, co jest dowodem na to, że ma ona sens. Na efekty trzeba było czekać prawie dwa lata. Ponadto duże efekty przynosi hipoterapia, która niestety też wiele kosztuje. To wszystko nie sprawiło jednak, żeby nasz synek zaczął chodzić.

Pojawiło się okienko nadziei w postaci rehabilitacji za pomocą LOKOMATU. Jest to najnowszej generacji zautomatyzowane urządzenie służące do oceny i nauki chodu. Pozwala na najbardziej fizjologiczne odtworzenie cyklu chodu z wykorzystaniem ciągłego feedbacku.Jednak jest on poza zasięgiem naszych możliwości finansowych, ponieważ 60 minut rehabilitacji kosztuje 180 zł.To u Piotrusia przynosi efekt. Aby rezultaty były widoczne trzeba wykonać co najmniej 20 takich zabiegów.

Dzięki Państwa zaangażowaniu i wspaniałemu sercu Piotrusiowi został zakupiony NF-WALKER, który jest domowym odpowiednikiem lokomatu. Dzięki temu, chłopiec może ćwiczyć codzienne swoje nóżki.

” Na początku grudnia  dowiedzieliśmy się, iż syn ma „zepsute” biodro. Po konsultacji z ortopedą okazało się, że jest zwichnięte i konieczna będzie operacja. Termin operacji wyznaczono na 18.02. 2019r. Po operacji Piotruś będzie miał założony gips na ok. 4-6tygodni.Po ściągnięciu gipsu będzie nam potrzebna intensywna rehabilitacja. Koszt rehabilitacji w przybliżeniu będzie wynosił ok. 6 tysięcy plus zakup pionizatora ok. 5 tysięcy złotych.Dzieki wsparciu ludzi dobrej woli jest nadzieja, że wróci do sprawności takiej jak przed operacją. Będzie mógł się nadal cieszyć ,iż może chodzić w NF-Walker” – mama.

Wierzymy, że dzięki specjalistycznemu leczeniu oraz rehabilitacji  Piotruś ma szansę stanąć o własnych nogach i zrobić swój pierwszy krok.

Dlatego też, apelujemy do Państwa o wsparcie i wpłacanie darowizn, na rzecz małego Piotrusia. Prosimy przyłączcie się jak najszybciej do pomocy!!!

🙂   Do tej pory udało się   🙂

• przekazać paczkę mikołajkowo-świąteczną z zabawkami, słodyczami, artykułami spożywczymi, środkami czystości, czapeczką, puzzlami, książeczkami, listopad
  • wpłacić kolejne fundusze na zakup sprzętu medycznego NF-WALKER, PAŹDZIERNIK
  • przekazać środki finansowe na zakup sprzętu NF-WALKER, wrzesień