PIOTRUŚ CIERPISZ-PUSTELNY

Zwracamy się do ludzi dobrej woli z uprzejmą prośbą o pomoc w zdobyciu środków na rehabilitację naszego synka. Piotruś urodził się jako wcześniak w 32 tygodniu ciąży. Ważył zaledwie 900 gram. Lekarze nie dawali nam dużych nadziei na jakąkolwiek samodzielność dziecka. Zaraz po urodzeniu stwierdzono u niego zespół wad wrodzonych oraz duże niedotlenienie. Wystąpił u niego wylew śródczaszkowy III/IV stopień. W pierwszym tygodniu życia wykryto martwicze zapalenie jelit, w trzecim zaś retinopatię wcześniaczą.
Zdiagnozowano także dysplazję oskrzelowo-płucną i niedobór masy ciała. W ciągu czterech miesięcy życia nasz synek przeszedł 7 operacji w tym 4 na niedrożność jelit, 2 na przepuklinę pachwinową oraz zabieg na oczy. Wykonano u niego również zabieg podwinięcia stawu biodrowego.

Powyżej wymienione choroby spowodowały, że lekarze postawili diagnozę – dziecięce porażenie mózgowe. Aby normalnie funkcjonować potrzebuje codziennej rehabilitacji oraz częstych wizyt u specjalistów. Oprócz rehabilitacji refundowanej przez NFZ, w miarę możliwości finansowych korzystamy z prywatnej rehabilitacji, która jest bardzo kosztowna – koszt 1 godz. – 95 zł.

Na dzień dzisiejszy Piotruś ma 8 lat i jeszcze samodzielnie nie chodzi, nie stoi. Codzienna rehabilitacja sprawiły jednak ,że zaczął samodzielnie siadać, co jest dowodem na to, że ma ona sens. Na efekty trzeba było czekać prawie dwa lata. Ponadto duże efekty przynosi hipoterapia, która niestety też wiele kosztuje. To wszystko nie sprawiło jednak, żeby nasz synek zaczął chodzić.

Pojawiło się okienko nadziei w postaci rehabilitacji za pomocą LOKOMATU. Jest to najnowszej generacji zautomatyzowane urządzenie służące do oceny i nauki chodu. Pozwala na najbardziej fizjologiczne odtworzenie cyklu chodu z wykorzystaniem ciągłego feedbacku.Jednak jest on poza zasięgiem naszych możliwości finansowych, ponieważ 60 minut rehabilitacji kosztuje 180 zł.To u Piotrusia przynosi efekt. Aby rezultaty były widoczne trzeba wykonać co najmniej 20 takich zabiegów.

...Dowiedzieliśmy się również, iż jest możliwość nabycia sprzętu medycznego odpowiadającego efektom Lokomatu – jest to Walker wraz z wyposażeniem, butami i kierownicą skrętną do użytku domowego. Zakupując dla Piotrusia Walker, nie będzie trzeba jeździć do Rzeszowa na rehabilitację w Lokomacie – gdzie koszty leczenia skracają się o wiele.Prosimy Państwa o pomoc w zakupie sprzętu jakim jest Walker z wyposażeniem, gdyż Piotruś poruszać się będzie w Walkerze na nóżkach nie na wózeczku inwalidzkim.

Uczestniczymy także w terapii logopedycznej. Koszt godzinnych zajęć wynosi 95 zł.Niestety wszystkie podejmowane działania są bardzo kosztowne. Stąd też nasza gorąca prośba do Państwa o pomoc.

Wierzymy, że dzięki specjalistycznemu leczeniu, rehabilitacji  Piotruś ma szansę stanąć o własnych nogach i zrobić swój pierwszy krok.

Dlatego też, apelujemy do Państwa o wsparcie i wpłacanie darowizn, na rzecz małego Piotrusia. Prosimy przyłączcie się jak najszybciej do pomocy!!!

🙂   Do tej pory udało się   🙂

• wpłacić kolejne fundusze na zakup sprzętu medycznego NF-WALKER, PAŹDZIERNIK
  • przekazać środki finansowe na zakup sprzętu NF-WALKER, wrzesień
  • wpłacić fundusze na zakup sprzętu jakim jest NF-WALKER, sierpień