WIKTORIA GAŁKA

Aktualizacja z dnia 5.02.2019r – W czerwcu i lipcu 2018 roku, Wikusia przeszła w Klinice w Aschau dwie operacje bioder.

Po skomplikowanych operacjach, po których Wikusia była łącznie kilkanaście tygodni w pozycji leżącej, była i nadal jest konieczna intensywna rehabilitacja, oraz udział w turnusach rehabilitacyjnych.

W październiku 2018, oraz w styczniu bieżącego roku, dziewczynka uczestniczyła w turnusach rehabilitacyjnych w Wesołej Krainie.Wika dzielnie walczy o zdrowie i samodzielność .

Dziewczynkę czeka kolejny zabieg, również płatny. Wyciągnięcia płytki z kolana , oraz nieco później, płatny zabieg wyciągnięcia śrub z bioder.

8 tysięcy złotych, tyle potrzebujemy uzbierać na sierpniowy 2-tygodniowy turnus rehabilitacyjny dla Wiktorii. Na tym turnusie dziewczynka będzie korzystała między innymi z urządzeń takich jak: Lokomat (urządzenie pozwalające na trening chodu), Armeo (urządzenie specjalnie zaprojektowane i dostosowane do potrzeb dzieci u ,których choroby neurologiczne powodują dysfunkcję ruchu kończyn górnych).

Dlatego też, prosimy o wsparcie i wpłacanie darowizn na rzecz Wiktorii, by mogła spokojnie walczyć o zdrowie, nie martwiąc się , czy starczy środków na jej leczenie. Prosimy, przyłączcie się jak najszybciej do pomocy!!!

Wiktoria ma 8 lat. Do dnia dzisiejszego pomimo wielu badań nie ma diagnozy. Od urodzenia nie siedzi samodzielnie i nie chodzi, opóźniony jest również rozwój mowy. Pomimo swojej niepełnosprawności jest dziewczynką bardzo radosną. Wiktoria wszystko rozumie, umie wypowiedzieć parę pojedynczych słów, porozumiewa się także za pomocą gestów. Pomimo problemów z utrzymywaniem przedmiotów w rękach nauczyła się posługiwać łyżką i widelcem w czasie jedzenia, potrafi utrzymać pisak aby napisać wyuczone literki, potrafi się podpisać. Jak więc widać rozwój Wiktorii wciąż małymi kroczkami idzie do przodu.

Aby Wiktoria mogła w przyszłości w miarę normalnie funkcjonować staramy się zapewnić jej różnorodne terapie: codzienna rehabilitacja, hipoterapia, logopedia, basen, jeździmy na turnusy rehabilitacyjne. Wciąż poszukujemy nowych form leczenia także poza granicami Polski. W trakcie rozmów z innymi rodzicami niepełnosprawnych dzieci dowiedzieliśmy się o Klinice Ortopedycznej w Ashau.

Na dzień dzisiejszy jesteśmy już po konsultacji z lekarzem, który dał nam nadzieję na powrót córeczki do zdrowia. Wiktorię czekają dwie operacje bioder. Pierwsza już w czerwcu a następna w lipcu. Każda operacja to wydatek ok. 90 000 zł. Po operacji Wiktoria potrzebować będzie także specjalne ortezy na nóżki. Koszt ortezy to wydatek ok. 48 000 zł.

Wierzymy, że dzięki specjalistycznemu leczeniu, rehabilitacji i ortezom Wiktoria będzie miała szansę stanąć na własnych nogach i zrobić swój pierwszy krok.

Dlatego też, apelujemy do Państwa o wsparcie i wpłacanie darowizn, na rzecz małej Wiktorii. Prosimy przyłączcie się jak najszybciej do pomocy!!!

🙂   Do tej pory udało się   🙂

• zakupić specjalistyczny rower do rehabilitacji, marzec
  • przekazać paczkę mikołajkowo – świąteczną z artykułami spożywczymi, kosmetykami, ubraniami, zabawkami, książeczkami, słodyczami, art. higienicznymi, grudzień
  • przekazać paczkę wyprawkową (tornister, piórnik,przybory, gra, art. spożywcze), wrzesień