WIKTORIA INSADOWSKA

„Chcielibyśmy Państwu przedstawić historię naszej jedynej córeczki. Wiktoria urodziła się 29.01.2016 roku w Golubiu-Dobrzyniu. Przeszła operację w Toruniu w pierwszej dobie życia z powodu przepukliny oponowo-rdzeniowej otwartej w odcinku lędzwiowo krzyżowej. 03.02.2016r. ze względu na narastające wodogłowie zakwalifikowano Wiktorię do zabiegu implantacji zastawki komorowo-otrzewnowej. W czasie pobytu w szpitalu rozwinęło się zapalenie płuc o etologii RSV. W dniu 18.02.2016r. została zaintubowana i wentylowana w trybie SIM zabiegu przepukliny stwierdzono w obrębie rany pooperacyjnej martwice skóry (wykonano plastykę). 11.03.2016r. wykonano rewizję zastawki, po czym zapadła decyzja o usunięciu układu zastawkowego i założeniu drenażu zewnętrznego. Dnia 06.04.2016r. usunięto drenaż zewnętrzny i ponownie został założony układ zastawkowy. Po kilkunastu dniach z powodu dysfunkcji zastawki wykonano rewizję, stan Wiktorii był dobry. W szpitalu odbyła się również konsultowana przez urologa, który stwierdził poszerzenie lewej nerki i pęcherz neurogenny po czym zalecił cewnikowanie co 3 godziny z 8 godzinną przerwą nocną. Dnia 21.04.2016r.

Nasza córka została wypisana do domu, dla wszystkich była to długo wyczekiwana chwila” -mówi mama dziewczynki. Po 15 dniach dwukrotnie wystąpiło zatrzymanie oddechu i krążenia wymagające masażu serca oraz podania adrenaliny.

Wiktoria jest pod stałą opieką wielu specjalistów między innymi: urologa, neurologa, chirurga, kardiologa, ortopedy i okulisty. Wika jest także pod opieką rehabilitantów, neurologopedów i pedagogów.
Pani Natalia mama Wikusi jeździ kilka razy w tygodniu na rehabilitację do Ośrodka Rehabilitacji Dziennej oraz do Niepublicznego Ośrodka Rewalidacyjnego-Wychowawczego „Pracownia Wspierania Rozwoju AiM w Toruniu”, gdzie ma też zajęcia z neurologopedą i pedagogiem.

Wiktoria jest bardzo pogodną dziewczynką, spokojną i uśmiechniętą. Lubi jak ją się nosi na rękach, uwielbia także siedzieć, choć sama jeszcze nie potrafi. Wiktoria ma skrzywienie kręgosłupa w związku z tym nie może być pionizowana, jest zaopatrzona w ortezki na stópki, a także ortezę stabilizującą tułów, która ułatwia jej pozycję siedzącą. Posiada na obecną chwilę wózek rehabilitacyjny, krzesełko ortopedyczne i fotelik samochodowy specjalistyczny.

Wikusia zakwalifikowała się na terapię komórkami macierzystymi, planowane pierwsze podanie ma się odbyć z początkiem września. Lekarze szacują iż, terapia ta będzie podzielona na pięć cykli, podanych co dwa miesiące, koszt jednego podania wynosi aż 8 tysięcy złotych, dlatego to nie koniec, to dopiero początek drogi jaką musi przejść nasza mała istotka… 🙂
Koszty całkowitego leczenia Wiktorii wraz z rehabilitacją, lekami, wizytami u specjalistów oraz terapią komórkami macierzystymi to ok. 150 tysięcy złotych!

Dlatego też, apelujemy o wsparcie i wpłacanie darowizn, na rzecz małej Wiktorii. Prosimy przyłączcie się Państwo jak najszybciej do pomocy!!!

POZWÓLMY, ABY WIKUSIA MOGŁA SAMODZIELNIE CIESZYĆ SIĘ DZIECIŃSTWEM, A TAKŻE POZNAĆ SAMA ŚWIAT.

🙂 Do tej pory udało się 🙂

• przekazać środki finansowe na leczenie, październik
  • wpłacić kolejne fundusze na leczenie terapią komórkami macierzystymi, sierpień
  • przekazać środki finansowe na leczenie terapią komórkami macierzystymi, lipiec