Borys Kamiński

Województwo: Lubuskie
Urodzona: 21.10.2016 rok
Diagnoza: Mózgowe Porażenie Dziecięce, padaczka, Zespół Westa, szerokozakrętowość kory mózgu.
Cel zbiórki: rehabilitacja pooperacyjna, sprzęt ortopedyczny, terapie: neurologopedyczna, integracji sensorycznej, miesięcznie: 2 tyś koszty leczenia, turnusy rehabilitacyjne 4 tyś zł.

,,Gdy przyszedł na świat, nie było łez szczęścia. Były łzy rozpaczy, czy moje maleństwo przeżyje. Borysek urodził się 3 miesiące za wcześnie. Ważył tyle co paczka cukru… Od pierwszego oddechu walczył o życie.''

Borys to skrajny wcześniak, który urodził się z wagą 1300 gram i 36 cm długości. Dzielnie walczył o życie, a za niego oddychał respirator. Po dwóch miesiącach rodzice mogli zabrać maleństwo do domu. W czasie pierwszej kontroli u neurologa okazało się jednak, że Borysek jest chory. Ma wzmożone napięcie mięśniowe i potrzebna jest rehabilitacja.

,, Z dnia na dzień synek był coraz bardziej marudny, potrafił płakać przez wiele godzin. Czułam, że dzieje się coś złego. Kolejni lekarze odsyłali mnie z kwitkiem… Mówili, że Borys ząbkuje, że męczą go kolki, że nie powinnam się martwić. Wyprosiłam skierowanie do szpitala. Tego samego dnia synek zaczął się dziwnie zachowywać… Jego ciało zginało się w nienaturalny sposób, jakby robił skłon do przodu. Atak powtórzył się w szpitalu… Tam lekarze postawili diagnozę. Borys ma wadę mózgu, padaczkę i zespół Westa. Stąd te napady zgięciowe… Jest opóźniony, zarówno fizycznie, jak i umysłowo. W wieku 8 miesięcy pojawiły się ataki padaczki, został zdiagnozowany zespół Westa oraz szerokozakrętowość kory mózgowej, inaczej Pachygyria. Rehabilitowany był od 5-tego miesiąca życia, gdyż miał bardzo wzmożone napięcie mięśni, jako roczne dziecko nie siedział, nie wstawał, nie raczkował.

W wieku 18 miesięcy zostało zdiagnozowano mózgowe porażenie dziecięce. Mając około 2 lata zaczął sam siedzieć, a w wieku 3 lat zaczął chodzić będąc przy tym cały czas rehabilitowany. Niestety z biegiem czasu spastyka dawała się we znaki i zaczęła wyginać kości miednicy, kości się zrotowały. Na 19.11.2020 r. został wyznaczony termin operacji kończyn dolnych metodą Ulzibata- fibrotomię kończyny prawej oraz kończyny lewej metodą Vulpius (wydłużenie mięśnia brzuchatego łydki).

Borys na codzień jest rehabilitowany, uczęszcza na terapie integracji sensorycznej (jako 4 latek nie gryzie żadnych pokarmów), terapie neurologopedyczne i pedagogiczna to jego codzienność. Borys na codzień to wesoły chłopczyk, natomiast każda terapia to u niego ogromny strach i stres pomimo, że od 5 mies życia jest w terapii.

Koszty leczenia Boryska:

- koszt miesięcznej rehabilitacji to około 700 zł,
- koszt terapii neurologopedycznej to koszt około 500 zł miesięcznie,
- koszt terapii integracji sensorycznej to koszt około 500 zł miesięcznie,
- turnusy rehabilitacyjne na które jeździmy 4-6 razy do roku to koszt około 4 tys. za jeden,
- Borys zażywa olej CBD na padaczkę - koszt to 1200 zł na 3 miesiące.

Borysek zaczął siadać, dopiero gdy skończył 1,5 roku. Pierwsze kroki postawił zaledwie pół roku temu. Jego lewa nóżka jest dużo słabsza. Przez długi czas synek chodził na palcach. Do tej pory Borys nie wstaje i nie schyla się bez podparcia. Synek ma też bardzo duże problemy z mówieniem i sensoryką. Borys nie potrafi gryźć. Przyjmuje jedzenie tylko w płynie i nie chce próbować nowych rzeczy. On daje mi siłę. On i te dobre serca, dzięki którym możemy walczyć. Jeśli i Ty zechcesz nas wspomóc i otworzyć na nas swoje serce, moja wdzięczność nie będzie mieć granic.

Rok 2020:
  • przekazać kolejną transzę pieniążków na opłacenie całego kompletu rehabilitacji poopercyjnej w Gorzowie Wielkopolskim(październik)
  • wpłacić środki finansowe Boryskowi Kamińskiemu na turnus rehabilitacyjny w ośrodku "Ciuchcia" (październik)
  • przekazać kolejną transzę środków finansowych na operację dolnych kończyn w Poznaniu (październik)
  • przekazać kolejne środki pieniężne na opłacenie operacji kończyn dolnych w Poznaniu (październik)
  • przekazać kolejną część funduszy na opłacenie operacji w Poznaniu (wrzesień)
  • przekazać środki na operację (wrzesień)

Copyright © 2020 FUNDACJA-KONICZYNKA.PL . Wszelkie prawa zastrzeżone.