Dawid Skobodziński

Województwo : Podlaskie
Urodzony : 24.06.2013 roku
Diagnoza: wrodzona wada stóp, Mózgowe Porażenie Dziecięce, problemy z napięciem mięśniowym, opóźnienie psychoruchowe
Cel zbiórki: zebranie środków na badanie genetyczne WES - koszt 4 tys zł, zakup specjalistycznego wózka - koszt 5 tys zł, zebranie środków na turnus rehabilitacyjny w Ośrodku Neuron w Małym Gacnie - koszt 6700 zł, zabezpieczenie środków na rehabilitację - 200 zł na tydzień, wizyt u specjalistów, dojazdu na wizyty kontrolne do Kliniki w Wiedniu - 180 euro - co pół roku

Mama Dawidka: ,,Z ogromnym ciężarem na sercu zwracam się z prośbą o pomoc finansową z przeznaczeniem na ratowanie życia mojego mojego synka Dawidka. " Dawid urodził się 24.06.2013, dostał 10 punktów Apgar i wydawało się, że wszystko jest w porządku. Niestety szybko okazało się, że Dawid ma wrodzoną wadę stóp. Leczenie rozpoczęło się zaraz po wyjściu ze szpitala i polegało na ustawianiu przez lekarza stóp do prawidłowej pozycji, a następnie ich gipsowaniu. Gipsy sięgały od pasa do paluszków.

W 5 miesiącu życia pierwszy zabieg operacyjny , później znowu ustawianie i gips aż do 9 miesiąca życia. Gdy już ściągnięto wszystkie gipsy zauważyliśmy, że synek nie rozwija się jak jego rówieśnicy. Dawid tylko leżał, nie zaczął samodzielnie siadać, raczkować, wstawać, gaworzyć. Zaczęliśmy szukać przyczyn opóźnienia, odwiedzać lekarzy i fizjoterapeutów. Pierwsza diagnoza padła przed 2-mi urodzinami, lekarz stwierdził, że to Mózgowe Porażenie Dziecięce. Kolejne diagnozy nadchodziły bardzo szybko - problemy z napięciem mięśniowym, opóźnienie psychoruchowe. Kolejny cios dla nas rodziców, szybko musieliśmy się z tym pogodzić i zacząć działać. Zaczęła się walka o samodzielność, walka o przyszłość własnego dziecka. Dzięki ogromnej determinacji i wielu godzinach spędzonych na rehabilitacji Dawidek w wieku 2 lat nauczył się samodzielnie siadać. W czerwcu 2017 roku Dawid przeszedł drugą operację stóp w Klinice Ortopedycznej w Wiedniu. Lekarz z Wiednia zaproponował najmniej inwazyjną metodę operacji, gdzie w Polsce planowali robić całkowitą rekonstrukcję stóp.

Jak się okazało leczenie w Polsce było nieprawidłowe i nie przyniosło rezultatów. Tyle wysiłku i cierpienia poszło na marne. Dziś dzięki zagranicznej operacji stopy są proste. Niestety rozwój Dawidka jest znacznie opóźniony. Wciąż szukamy przyczyn, mimo licznych badań, analiz, lekarze nie potrafią odpowiedzieć, skąd te wszystkie problemy ze zdrowiem. Prowadzimy diagnostykę w kierunku wad genetycznych. Niestety na dzień dzisiejszy nie stać nas na to. Dawid uczęszcza na wiele terapii, m.in fizjoterapie, logopedie, integracje sensoryczne, a gdy wyjeżdża na turnus rehabilitacyjny ma jeszcze więcej poprawiających funkcjonowanie zajęć - hipoterapię, zajęcia na basenie, pedagogiczne, terapie Medek, terapie w kombinezonach, dogoterapię. Jego całe życie to wizyty u lekarzy, pobyty w szpitalu , ćwiczenia. Czy tak powinno wyglądać dzieciństwo? Czy to nie za dużo jak na jedno dziecko, które zamiast zabawy z rówieśnikami musi codziennie walczyć o sprawność i doświadczać bólu, zmęczenia, cierpienia. Często zadaję sobie te pytanie.

Przed nami lata ciężkiej pracy o każdy maleńki krok do przodu. Dużo już do tej pory udało się zrobić, wyćwiczyć a największy sukces to to, że Dawid nauczył się chodzić w wieku 5 lat. Chód nie jest perfekcyjny, jest chwiejny i zdarzają się upadki, ale w końcu jest choć trochę samodzielny. Najtrudniejsze na co dzień jest to, że Dawid nie mówi. Nie powie nam co go boli, co lubi, czego potrzebuje. Jest bardzo pogodnym i towarzyskim dzieckiem. Nawet podczas rehabilitacji jest wesoły i nie protestuje, jakby wiedział, że to dla jego dobra. Dużo rozumie, ale jest uwięziony we własnym ciele, nie potrafi komunikować potrzeb.

Mimo, że rozwój naszego dziecka jest powolny, to jednak idzie do przodu. Cieszy nas to i motywuje, bo dzięki temu wiemy, że lata pracy nie poszły na marne. ,,My rodzice musimy walczyć o nasze dziecko, pomimo upadków i gorszych dni , stale się podnosimy i wierzymy, że nasz syn ma w przyszłości szansę na bycie samodzielnym, niezależnym człowiekiem. "

,,Niczego nie pragniemy bardziej, jest to nasze największe marzenie i cel życiowy, który możemy osiągnąć z pomocą dobrych ludzi, ponieważ sami nie jesteśmy w stanie finansować Dawidkowi terapii w takiej ilości jakiej naprawdę potrzebuje. Ze względu na konieczność całodobowej opieki nie mogę podjąć pracy. Mieszkamy na wsi, co dodatkowo utrudnia dostęp do rehabilitacji, odległość do miasta, do którego musimy dojechać to 35 km. Codziennie pokonuję tę trasę 4 razy, by zawieźć Dawidka do przedszkola specjalnego. Dziennie pokonujemy nawet 140 km, dlatego najlepszą opcją są turnusy rehabilitacyjne, gdzie w jednym miejscu syn ma zapewnione wieloprofilowe rehabilitacje kilka godzin w ciągu dnia. Czas działa na naszą niekorzyść, im dziecko starsze, tym trudniej wypracować nowe umiejętności - dlatego błagamy o pomoc, zanim dla Dawidka będzie za późno. Wydawać by się mogło, że skoro Dawid nauczył się chodzić, to nie potrzebuje ćwiczeń, turnusów, pomocy ... Bardzo byśmy tego chcieli. Jednak to jeden etap z wielu, który mamy już za sobą dzięki determinacji Dawidka i wsparciu dobrych ludzi.

Ważna, a może najważniejsze jest to, żeby Dawid mógł się z nami komunikować. Nad tym obecnie pracujemy najbardziej. Mamy w planach turnusy rehabilitacyjne nastawione na terapie logopedyczne. Duża ilość ćwiczeń skompensowana w ciągu dwóch tygodni przynosi super efekty. To wszystko wiąże się z ogromnymi kosztami ."

Prosimy o pomoc dla Dawidka. Do tej pory udało się:

Rok 2020:
  • wpłacić środki finansowe na opłacenie sierpniowego turnusu rehabilitacyjnego (czerwiec)

Copyright © 2020 FUNDACJA-KONICZYNKA.PL . Wszelkie prawa zastrzeżone.