Jagoda Piaskiewicz

Województwo: wielkopolska
Ur. : 24.09.2004r
Diagnoza: Genetyczna choroba niedorozwoju gałek ocznych
Cel zbiórki : po osiągnięciu celu zbiórka została zamknięta

Jagoda urodziła się w 2004 roku w Chodzieży. Wada wzroku towarzyszy jej od dnia narodzin do dnia dzisiejszego. Badania genetyczne wykazały, że Jagoda odziedziczyła chorobę po mamie, jak też jej młodszy brat Kamil. Prowadzący Okulista , podobnie jak Klinika okulistyczna w Poznaniu oraz Ordynator Okulistyki w Pile rozkładają ręce mówiąc, że nie ma metody leczenia tego schorzenia. Pani Doktor neurolog również nie dała żadnych nadziei. Pozostała tylko rehabilitacja w Poradni dla Niewidomych i słabowidzących w Poznaniu .. Strzępy wzroku, które pozostały Jagoda wykorzystywała za pomocą podświetlanej lupy. W ostatnich miesiącach niedowidzenie znacznie się pogorszyło do tego stopnia, że dotychczasowa lupka jest bezskuteczna. Próby dopasowania lupki z większym powiększeniem , również nie przynoszą pozytywnego efektu. Pozostaje zakup drogiego sprzętu C powiększalnik , na który zwyczajnie nas nie stać. Mieszkamy koło Chodzieży i nie mamy samochodu. Wyjazdy do specjalistów, w tym na rehabilitacje są odległe i kosztowne. Wyjazd na rehabilitacje kosztuje nas 150-200 zł. Do Okulisty 80 zł. Na dzień dzisiejszy jesteśmy na etapie rozpoznawania najważniejszych potrzeb dla córki, ponieważ pogorszenie widzenia nastąpiło w ostatnim czasie. Dalsza obserwacja pokaże, w jaki sposób jeszcze można dziecku pomóc. Utrzymujemy się z renty żony, oraz z świadczeń wypłacanych z Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej. Ja nie pracuje , gdyż pomagam żonie w wychowywaniu naszych pociech.

Głowa rodziny , Pan Zbigniew został zmuszony do rezygnacji z pracy, by opiekować się chorą żoną Barbarą i trójką dzieci: Jagodą, Różą i Kamilem. Cała czwórka cierpi na genetyczną chorobę niedorozwoju gałek ,przez co pani Barbara, Kamil i Jagoda nie widzą. Jedynie Róża widzi, lecz jeździ na badania kontrolne, bo choroba może w każdej chwili dać się we znaki.

Kamilek wraz z Jagódką dojeżdżają 90 km do Poznania do poradni dla słabowidzących na rehabilitację. Ponadto dzieci są pod opieką okulisty w Wągrowcu oraz neurologa w Pile. Brat Jagody -Kamil ,cierpi na nieuleczalną chorobę oczu. Prawe oko jest tylko czułe na światło, w lewym oku jest zaledwie 30% zachowanego wzroku. Kamilek ma 2 siostry - Różę i Jagodę, która zmaga się z taką samą wadą wzroku. Specjaliści proponują drogie pomoce optyczne. Nasza sytuacja nie pozwala na samodzielne sfinansowanie wszystkich wydatków dlatego prosimy o pomoc.

Rodzina, w tym dzieci potrzebuje w pierwszej kolejności odpowiedniego sprzętu, który ułatwi im codzienne życie. Potrzebuje również ogólnej, codziennej pomocy, którą mamy nadzieję dzięki Wspaniałym Darczyńcom będziemy mogli udzielić. Prosimy Państwa o pomoc dla Jagody, ale również dla całej rodziny, będącej w bardzo trudnej sytuacji materialnej.

• zakupić specjalistyczną lupę elektroniczną Eschenbach Visolux (wrzesień)
  • przekazać Specjalistyczny Powiększalnik Ekranowy do czytania i pisania (wrzesień)
  • przekazać paczuchę urodzinową (wrzesień)