Kaja Buć

Województwo: podkarpackie
Diagnoza: Zespół Dandy-Walkera , porażenie strun głosowych i krtani, padaczka, agenezja ciała modzelowatego.
Cel zbiórki : zakup balkonika, opłacenie badań genetycznych WES /koszt badań 5,9 tys zł/, hipoterapia i wszelkie formy rehabilitacji, leki, zajęcie logopedyczne "Metodą Krakowską ", zajęcia w basenie, turnusy rehabilitacyjne.

Kaja urodziła się w 42 tygodniu ciąży w Przemyślu w ciężkiej zamartwicy urodzeniowej, z niewydolnością oddechową, agenezją ciała modzelowatego, z zespołem Dandy Walkera. Następnego dnia została przewieziona do Prokocimia. Dziewczynka przebywała na oddziale intensywnej terapii dwa miesiące, po czym została przewieziona do Przemyśla, gdzie przebywała kolejne półtora miesiąca. Początki były bardzo trudne, przez pół roku dziewczynka była karmiona sondą. Minęło dużo czasu zanim Kaja nauczyła się ssać. Od najmłodszych lat korzysta z różnych form rehabilitacji, oraz uczęszcza na terapie u różnych specjalistów. Rehabilitacja miesięczna wynosi 480 zł, leki to koszt 200 zł miesięcznie. Zajęcia logopedyczne "Metodą Krakowską" na, które Kaja jeździ wraz z mamą to koszt 320 zł miesięcznie. Miejski basen oraz logopeda to dodatkowy koszt 400 zł miesięcznie. Kaja wraz z mamusią była pierwszy raz w swoim życiu na turnusie rehabilitacyjnym w Jadownikach-Mokrych - koszt dwutygodniowego wyjazdu to 3.500 tysiąca złotych, zalecany dziewczynce kilka razy w roku. "Rok temu kiedy córeczka zaczęła stawiać swoje pierwsze kroki, upadła i straciła przytomność. Podczas badania EEG wyszedł nieprawidłowy zapis, po czym stwierdzono padaczkę. W sierpniu 2018 roku, w szpitalu w Lublinie stwierdzono porażenie strun głosowych i krtani. Od tamtej pory jeździmy systematycznie do kontroli" – mama dziewczynki. Na dzień dzisiejszy Kaja chodzi z asekuracją, za rączkę. W tej chwili niezbędny dziewczynce jest balkonik, który da Kai więcej swobody. Mama otrzymała 2 tys. dofinansowania, resztę musi pokryć już z własnych kosztów. Będzie to bardzo ciężkie, gdyż w lipcu tego roku zakupiła córce ortezy, oraz jakiś czas temu wózek specjalistyczny inwalidzki. Mama Kai wychowuje córeczkę sama, ojciec przestał interesować się ich losem. Obecnie Kaję czekają również badania genetyczne WES, w celu ustalenia przyczyn padaczki, zespołu Dandy-Walkera, oraz innych dolegliwości. Koszt badań genetycznych to 5.900 tysięcy złotych. "Jesteśmy w ciężkiej sytuacji materialnej, ale walczę o córkę.

Zespół Dandy -Walkera to choroba mózgu , stanowiąca zaburzenie przepływu płynu mózgowo-rdzeniowego, objawia się wodogłowiem oraz wzrostem ciśnienia śródczaszkowego, co prowadzi do zaburzeń równowagi , koordynacji ruchowej , mowy , do silnych bóli głowy, drżenia mięśni, wymiotów i senności. Leczenie skupia się na redukowaniu utrudnień życiowych wynikających z objawów choroby, a także na bieżącym reagowaniu na występujące zaburzenia.Kaja musi być pod stałą opieką neurologa, neurochirurga, fizjoterapeutów, rehabilitantów z różnych specjalizacji ruchowych i logopedy , którzy kontrolują postępy Kai i przebieg jej choroby. Kaja jest dla mnie najważniejsza, każdy mały gest, uśmiech, postęp u dziecka – to dla rodzica dużo radości i motywacja do dalszego działania, dlatego też, proszę Was o pomoc" – mama. Kochani, prosimy Was o pomoc, o wsparcie dla Kai w jej walce o zdrowie.

Rok 2019
  • wpłacić część funduszy na zakup specjalistycznego balkonika (październik)