Karolina Malinowska

Województwo : Kraków, Małopolskie
Ur. : 7.09.2015 roku
Diagnoza : Zespół Aperta
Cel zbiórki : leczenie pooperacyjne, rehabilitacja, kolejne konieczne zabiegi i operacje.

Karolinka przyszła na świat z zespołem Aperta – bardzo rzadką wadą genetyczną. To nie tylko piętno odmiennego wyglądu. To też śmiertelne zagrożenie – chore na to dzieci mają zrośnięte szwy czaszkowe. Ich mózg rośnie, ale czaszka nie… To grozi upośledzeniem, utratą wzroku i słuchu. Takie dzieci mają też zrośnięte paluszki rączek i nóżek. Często cierpią na deformacje kończyn, mają problemy z oddychaniem, jedzeniem… Wszystko to dotknęło właśnie naszą córeczkę.

Walka o życie Karolinki trwa od momentu jej narodzin. Wtedy dopiero dowiedziałam się, że jest chora… Najpierw był szok i ból. Potem zaczęła się walka. Od momentu narodzin Karolinki naszym życiem jest szpital. Pierwszą operację córeczka przeszła, gdy miała tylko kilkanaście dni – zarośnięte nozdrza nie pozwalały jej oddychać. Potem była operacja główki i rozdzielenia paluszków i rąk i stópek. Zespół Aperta to tak rzadka choroba, że trzeba było jechać do Dallas, do doktora Fearona - lekarza specjalizującego się w operowaniu dzieci z chorobami twarzoczaszki… W USA Karolinka przeszła 3 operacje. Udało się powiększyć jej czaszkę oraz rozdzielić zrośnięte paluszki u rąk i stóp… Batalia o życie i zdrowie wciąż jednak trwa. W sierpniu 2018 roku Karolcia miała operację korygującą palce u stóp i nóg. Cieszymy się , że mogliśmy dzięki Państwa pomocy wesprzeć finansowo tą operację . Ta dzielna, uśmiechnięta dziewczynka ponownie potrzebuje pomocy. Jednym z widocznych objawów Zespołu Aperta jest nierosnąca czaszka- mózg rośnie , a czaszka nie , dlatego trzeba ją powiększyć . Rosnący mózg nie mieści się w czaszce, tym samym właśnie uciska na narządy wzroku i słuchu.

To operacja powiększenia czaszki , którą Karolcia przeszła 24. września 2019 roku w USA uratowała ją przed utratą wzroku i słuchu. Bez Waszej pomocy dziewczynka pogrążyła by się w ciemności i ciszy. " Nasza córeczka różni się od innych dzieci. Wygląda inaczej… Główka jest dużo większa… Oczy wytrzeszczone… Jest jednak kochana, bystra, wesoła… Tak jak inne dzieci. Aby jednak żyła normalnie, musimy zacięcie walczyć, bo okrutna choroba niszczy każdy jej dzień! " .Walka o życie Karolinki trwa od momentu jej narodzin. Pierwszą operację córeczka przeszła, gdy miała tylko kilkanaście dni – zarośnięte nozdrza nie pozwalały jej oddychać. Potem była operacja główki, która uratowała jej życie… W kolejnej operacji rozdzielono jej paluszki u rąk i stóp. W sierpniu 2018 roku Karolina przeszła operację prostowania kciuków u rąk i paluchów u stóp. " Zespół Aperta to tak rzadka choroba, że tylko kilka ośrodków na świecie specjalizuje się w kompleksowym jej leczeniu. Aby uratować życie Karolinki, musieliśmy jechać do Kliniki w Dallas, do doktora Jeffreya Fearona – wybitnego chirurga, specjalizującego się w operowaniu dzieci z deformacjami twarzoczaszki…". To jednak nie koniec leczenia , w przyszłości Karolinkę czekają kolejne operacje wynikające z jej choroby. Wierzymy, że nadal ludzie dobrego serduszka będą wspierać leczenie i rehabilitację Kochanej Karolci. Za dotychczasowe wpłaty Wszystkim Darczyńcom dziękujemy.

• przekazać kolejną transzę środków na operację poszerzenia czaszki w Klinice w Dallas, której termin wyznaczony jest na 24.09.2019 (wrzesień)
  • z okazji urodzin przekazać: zabawki/gry, odzież, artykuły szkolne i papiernicze, kosmetyki, kubki ceramiczne, słodycze oraz artykuły spożywcze (wrzesień)
  • przekazać część funduszy na operację powiększenia czaszki, sierpień
  • przekazać pieniądze z licytacji allegro, na operację powiększenia czaszki, sierpień