Lilianka Sówka

Województwo : Śląskie
Urodzona : 21.08.2013 roku
Diagnoza : porażenie kończyn dolnych, Przepuklina oponowo-rdzeniowa, dysplazją stawów biodrowych.
Cel zbiórki : zebranie 8.363 tyś euro na operację ortopedyczną lewej stopy w klinice w Niemczech, rehabilitacja, sprzęt ortopedyczny, turnusy rehabilitacyjne

Lilianka urodziła się jako wcześniak w 35 tygodniu ciąży. Jeszcze w życiu płodowym przeszła operację zamknięcia przepukliny oponowo-rdzeniowej. Po urodzeniu stwierdzono u niej porażenie kończyn dolnych. Lilka od urodzenia zmaga się z dysplazją stawów biodrowych. W 7 tygodniu życia przeszła operację założenia zastawki, a po roku została wymieniona z powodu jej dysfunkcji. Od pierwszych tygodni życia Lilka jest codziennie rehabilitowana.

Tylko my i Bóg jeden wie, ile ona już wycierpiała… Beztroskie dzieciństwo, pozbawione bólu – tylko tego chcielibyśmy dla naszej córeczki. Lilka głównie leży, nawet ciężko jej siedzieć… Z 2-3 godziny dziennie – tyle wytrzymuje na wózku inwalidzkim. Gipsy, rehabilitacja, operacje… Potrzebna jest kolejna, która jest dla nas światłem w tunelu – lekarze uważają, że dzięki niej Lilka stanie na nogi i będzie CHODZIĆ! Oznacza koniec cierpienia… Operację przeszła pod koniec lipca 2019 roku, rokowania niemieckich lekarzy są optymistyczne, uważają , że dzięki niej i rehabilitacji Lilka stanie na własnych nogach.

" W trakcie badań prenatalnych dowiedzieliśmy się, że nasza córeczka urodzi się z rozszczepem kręgosłupa, że będzie mieć wodogłowie… Wtedy zmieniło się całe nasze dotychczasowe życie. Od tego momentu walce o zdrowie Lilki jest podporządkowany każdy nasz dzień. Dzień po diagnozie – 3-miesięczny pobyt w szpitalu aż do narodzin Lilki. W jego trakcie – trwająca 8 godzin operacja. Pierwsza z wielu w tak krótkim, kruchym, 6-letnim życiu naszej córeczki.Po porodzie najgorsze przewidywania lekarzy okazały się prawdą. Lilka urodziła się z porażeniem kończyn dolnych. Lewa strona – biodro, nóżka, stópka – była inna niż prawa, słabsza. Lewe biodro było zwichnięte. Prawe – podwichnięte. Tylko dzięki temu, że od razu zaczęliśmy walkę o zdrowie córki – masaże stópek, rehabilitacja – udało się uniknąć przykurczów i operacji stóp… Zwichnięte biodra okazały się jednak dużym zagrożeniem dla zdrowia Lilki. Nie tylko umożliwiały przybranie prawidłowej pozycji, ale też sprawiały ogromny ból…Lilka kilkanaście miesięcy swojego życia spędziła w gipsie. Jej światem był tylko jej pokój. Karmiliśmy ją, przebieraliśmy, przewijaliśmy – Lilka wciąż nosi pieluszki i ma cewnik, bo nie umie się sama załatwiać. Wszystko na darmo.W marcu córeczka przeszła operację lewego biodra. Kolejna wizyta, a na niej wspaniała wiadomość… Lekarze uważają, że Lilka stanie na nogi i będzie chodzić! Najpierw przy balkoniku, samodzielnie, a potem może bez niego… Chcą postawić ją na nogi i też uratować jej kręgosłup – wykrzywione biodra i życie na wózku to ogromne ryzyko niebezpiecznej skoliozy! Do tej pory mogliśmy o tym tylko pomarzyć. Chcieliśmy ulżyć Liluni w bólu. A okazuje się, że jest szansa! " „Nasza córka jest też rehabilitowana 5 razy w tygodniu, 3 razy metodą Bobath i Si w Fizjokrainie. Koszt 210zł, 2 razy metoda Bobath 120 zł. oraz 2 razy w tygodniu masaż leczniczy na stopy koszt to 80 zł, co daje kwotę 410zł. tygodniowo za samą rehabilitację.

Do tego dochodzą koszty zwiazane z paliwem to w przybliżeniu jakieś 130 zł. tygodniowo. Lilka przyjmuje też leki takie jak: Ditopran i furaginę, korzysta z zaopatrzenia medycznego takiego jak cewniki lignocaina i octanisept,miesięczny koszt to ok 300 zł.Jeździmy też na kosztowne ale bardzo pomagające turnusy rehabilitacyjne przynajmnie 3 razy w roku kwota za jeden turnus wynosi ok. 5 500zł, za jeden turnus. Lilka od zeszłego roku leczy się w niemieckiej Klinice Schon w Vogtareuth…,i tego chcemy się trzymać” – rodzice dziewczynki. „Rok 2019 będzie dla Nas wielkim wyzwaniem. Bedziemy jezdzić między Polską a Niemcami w najbliższym czasie to będzie nasz drugi dom. Ale kto jak nie My musimy dać radę… Tak się zastanawiamy ile jeszcze nasza Lilka musi wytrzymać?:( ” – rodzice. DLATEGO TEŻ, APELUJEMY DO PAŃSTWA O POMOC I WPŁACANIE DAROWIZN NA RZECZ MALUTKIEJ LILIANKI. PRZYŁĄCZCIE SIĘ JAK NAJSZYBCIEJ DO POMOCY!!!

Aktualizacja z dnia 07.10.2019r:
Witam zwracamy się do Państwa z gorącą prośbą o jakąkolwiek pomoc w dofinansowaniu operacji lewej stópki naszej córki Liliany Sówka w klinice Niemczech. Bez korekcji wykrzywionej stópki Lili, nie pójdziemy dalej...rehabilitacja powoduje tylko rozluźnienie,stopa końsko- szpotawa ma skłonność do nawrotów i tak jest w przypadku Lili stopy, dlatego padła taka decyzja. Klinika w Vogtareuth wyceniła nam zabieg i pobyt na oddziale wynosi ona 8 tys 363 euro . Niestety nie mamy na chwilę obecną takiej kwoty dlatego Prosimy o Pomoc, każda złotówka się liczy . Z góry dziękujemy za każdą pomoc. Rodzice Lilianki

• przekazać fundusze na operację stopki (listopad)
  • przekazać z okazji urodzin odzież, art. papiernicze, zabawki, kosmetyki, art. spożywcze (sierpień)
  • wpłacić fundusze na leczenie (lipiec)
  • przekazać kolejne środki finansowe na operację bioderka (marzec)
  • wpłacić kolejne fundusze na operację bioderka (marzec)
  • przekazać środki finansowe na operację bioderka (marzec)