Małgosia Sowa

Województwo : Lubelskie
Ur.: 3.02.2006 roku
Diagnoza : Dziecięce Porażenie Mózgowe, Czterokończynowe Spastyka
Cel zbiórki : rehabilitacja, turnusy rehabilitacyjne , zakup kombinezonu Mollii wspomagającego rehabilitację.

Małgosia od urodzenia była na skraju życia i śmierci. Wiele lat wspólnej pracy zaprowadziło nas daleko. Teraz prowadzimy walkę o większą sprawność, mniej bólu i kolejne postępy. Sami nie mamy szans. Z Waszą pomocą możemy wszystko! Małgosia od urodzenia była na skraju życia i śmierci. Wiele lat wspólnej pracy zaprowadziło nas daleko. Teraz prowadzimy walkę o większą sprawność, mniej bólu i kolejne postępy. Sami nie mamy szans. Z Waszą pomocą możemy wszystko! Małgosia urodziła się w 2006 r w 29 tygodniu ciąży. Od urodzenia zmaga się z Dziecięcym Porażeniem Mózgowym – czterokończynowym spastycznym. 29 tydzień ciąży to zdecydowanie za wcześnie na poród. Malutka kruszynka, która przyszła na świat walczyła o życie od pierwszego oddechu. Małgosia nie była jak inne maluszki, nie zaczęła swojej drogi od bezpiecznych ramio mamy. Została umieszczona w inkubatorze. Mnóstwo kabli, rurki podłączane w różnych celach - to wszystko wyglądało przerażająco. Kiedy po trzech miesiącach wychodziłam z Małgosią do domu dalsze życie było dla mnie wielką niewiadomą. Wiedziałam jedno: nic nie będzie już takie samo, a wizja którą miałam w głowie widząc dwie kreski na teście nie ma szans się spełnić. Codziennie odwiedzałam szpital. Widziałam ból, cierpienie, słyszałam płacz matek żegnających swoje maleństwa… To pokazało mi jak wielkie mam szczęście, siedząc tam myślałam tylko o jednym “By Małgosia była z nami, z resztą sobie poradzimy”.

Małgosia jest po zabiegach ortopedycznych, które były konieczne, by poprawić jej funkcjonowanie. Nastawienie stawu biodrowego lewego, dwukrotne podcięcie przywodzicieli, zabieg fibrotomii (zakres całego ciała). Małgosia przeszła też terapię komórkami macierzystymi (5 podań). Rehabilitacja, konsultacje medyczne, obserwacje, ćwiczenia - dzięki temu Małgosia jest dziś nastolatką, która mimo swojej choroby dobrze funkcjonuje. Do 6 roku życia rehabilitacja była dla nas prawdziwym wyzwaniem, jak tylko Małgosia zdała sobie sprawę gdzie jedziemy wpadała w potworną panikę. Przez długi czas rehabilitacja polegała na wspólnym kołysaniu z terapeutką i przekonywaniu, że nikt nie chce zrobić jej krzywdy. Dziś wszystko wygląda zupełnie inaczej - córka jest bardziej świadoma i sama widzi efekty swojej pracy.

Postępy w leczeniu zauważyliśmy po podaniu komórek macierzystych. Pierwsze 5 dawek miało zbawienny wpływ na Małgosię. Dotychczas myśleliśmy, że osiągnęliśmy wszystko, co możliwe. Już po pierwszych dawkach Małgosia zaczęła wyraźniej i więcej mówić, zauważyliśmy poprawę krążenia i sprawniejsze posługiwanie prawą ręką. To było coś, wow. Nagle poczuliśmy, że możemy dużo więcej. Małgosia bardzo dobrze rozwija się intelektualnie, ale pod względem fizycznym wciąż walczy. Szybki wzrost w okresie dojrzewania w jej przypadku stanowi zagrożenie. Pierwsze symptomy to pogłębiająca się skolioza i wzmożone napięcie mięśniowe. Szansą na powstrzymanie postępującego osłabienia jest kombinezonu Mollii wspomagającego rehabilitację. Córeczka ma za sobą pierwsze przymiarki. Efekty zaskoczyły nawet terapeutę - Małgosia w kombinezonie samodzielnie usiadła prosto. Kolejne zaskoczenie czekało nas po wyjściu z gabinetu: Małgosia weszła na pierwsze piętro podtrzymywana przez nas stawiając nogi naprzemiennie! Nigdy wcześniej tego nie zrobiła. Ten kombinezon to nasza szansa na efektywniejszą rehabilitację, na rozwój, na zachowanie tego, co dotychczas wypracowaliśmy. Koszty stałej rehabilitacji są znaczące, a cena kombinezonu zupełnie przewyższa nasze możliwości. Pomóżcie nam zawalczyć o Małgosię! Nasze życie to sinusoida nadziei i załamań, sukcesów i bezsilności. Dziewczynka jest jest rehabilitowana 5 razy w tygodniu. Rehabilitacja bardzo jej pomaga w codziennym funkcjonowaniu, Małgosia korzysta także z terapi psychologicznej, pedagogicznej, logopedycznej, chodzi na zajęcia z SI. Po zabiegach dziewczynka bardziej otworzyła się na ludzi, lepiej mówi, szybciej nawiązuje kontakt z rówieśnikami. Małgosia nie porusza się samodzielnie, potrzebuje opieki i pomocy przez całą dobę. Miesięczny koszt leczenia wynosi około 2 350 złotych miesięcznie . Mama dziewczynki nie pracuje – Małgosia potrzebuje jej każdego dnia. Jedynym żywicielem rodziny jest Tata, pan Marek.

” Córka jest w wieku dojrzewania, bardzo ostatnio urosła, co powoduje początki skoliozy na odcinku lędźwiowym kręgosłupa. Dlatego tak ważna jest prawidłowa pozycja siedząca, by skolioza się nie pogłębiała” – rodzice. Dlatego też, apelujemy do Państwa o pomoc i wpłacanie darowizn na rzecz młodej Małgosi. Prosimy przyłączcie się jak najszybciej do pomocy!!!

• zakupić specjalistyczny wózek inwalidzki i przekazać fundusze na rehabilitację. (sierpień)