Marysia Leoszko

Województwo : Lubuskie
Ur. : 1.01.2013 roku
Diagnoza : Encefalopatia Okołoporodowa (wcześniactwo skrajne, niedotlenienie wewnątrzmaciczne, niedrożność przewodu pokarmowego, niedokrwistość wcześniaczą, niedoczynność tarczycy wcześniaczą, dyselektrolitemię, retinopatia), czterokończynowe porażenie dziecięce, objawy uszkodzenia cun centralnego układu nerwowego.
Cel zbiórki : turnusy rehabilitacyjne, leki, rehabilitacja, sprzęt ortopedyczny i rehabilitacyjny.

Marysia urodziła się 1 styczna 2013 roku (urodzona w 25 tc.). Po komplikacjach i zagrożeniu ciąży w wyniku odejścia wód płodowych w 18 tc. Marysia przebywała 3 miesiące w szpitalu. Zaraz po urodzeniu zdiagnozowano u dziewczynki Encefalopatię Okołoporodową (wcześniactwo skrajne, niedotlenienie wewnątrzmaciczne, niedrożność przewodu pokarmowego, niedokrwistość wcześniaczą, niedoczynność tarczycy wcześniaczą, dyselektrolitemię, retinopatię). „Nasza dzielna kruszynka przeszła laseroterapię oczek po retinopatii wcześniaczej, wyłonienie przetoki jelita cieńkiego odbyło się 14.10.2013r. Zdiagnozowano wtedy u Marysi czterokończynowe porażenie mózgowe dziecięce, a także opóźniony rozwój psychomotoryczny oraz obiawy uszkodzenia cun. Córeczka pozostaje pod ciągłą opieką neurologa, psychologa, pedagoga, rehabilitanta” – mama. Koszt godziny rehabilitacji to 70 zł, wizyta u logopedy to 60 zł, okulista Marysi to koszt 150 zł , wizyta laryngologa i audiologa to 100 zł. Najczęstsze wizyty dziewczynki. Marysia wymaga stałej wielospecjalistycznej rehabilitacji, bez której traci wszystko co do tej pory udało jej się osiągnąć z tak wielkim trudem. Dziewczynka potrzebuje minimum 3 razy w tygodniu być rehabilitowana.

Kilka słów od mamy Marysi : " w 2013 roku. zdiagnozowano u Marysi dziecięce porażenie mózgowe w stopniu umiarkowanym, a także od urodzenia opóźniony rozwój psychomotoryczny i objawy uszkodzenia CUN. Pozostaje pod ciągłą opieką : neurologa dziecięcego, psychologa, rehabilitanta, logopedy, okulisty, laryngologa, pediatry. Niestety NFZ refunduje tylko 1 godzinę rehabilitacji tygodniowo co jest kroplą w morzu potrzeb malutkiej. Córeczka wymaga stałej wielospecjalistycznej rehabilitacji bez której straci wszystko to, co udało jej się z takim trudem wypracować. Godzina zajęć kosztuje 60 złotych, malutka potrzebuje co najmniej 4 w tygodniu. Cały czas opiekuję się Marysią mama, która musiała zrezygnować z pracy ze względu na leczenie córki. Dokładnie 11 dni po narodzinach córki los znowu nas doświadczył, wybuchł pożar który strawił dobytek naszego życia.

Pożar w wyniku spięcia instalacji elektrycznej wybuchł w nocy, bez szans na ocalenie czegokolwiek. Mimo obiecanej pomocy mieszkanie nadal nie nadaję się do zamieszkania, nadal mieszkamy w jednym pokoju u rodziny. Sytuacja jest dramatyczna, już w tej chwili rehabilitant stwierdził cofnięcie się w rozwoju motorycznym poprzez przede wszystkim źle dobrany wózek (zwykły dla zdrowych dzieci, podobnie jak krzesełko). Pieniążków brakuje, czas jest nieubłagany. Musimy działać!
CZASAMI TO TAK NIE WIELE, DLA NAS JEDEN KROK WIĘCEJ DO ZDROWIA I SAMODZIELNOŚCI NASZEGO DZIECKA.
Pozdrawiamy Urszula i Piotr Leoszko

• przekazać bon podarunkowy na obuwie Deichmann (lipiec)
  • przekazać kolejne środki finansowe na opłacenie całego turnusu rehabilitacyjnego (maj)
  • wpłacić kolejne fundusze na leczenie (maj)