Oliwia Rzeszowska

Województwo : Opole, opolskie
Ur. : 17.02.2009 roku
Diagnoza : Mózgowe porażenie dziecięce z przewagą prawostronną.
Cel zbiórki : zebranie 40 tys zł na podaże komórek macierzystych do 10 października 2019 r , turnusy rehabilitacyjne, rehabilitację , sprzęt do rehabilitacji, specjalny rowerek .

Oliwia urodziła się w lutym 2009 roku, tuż po porodzie nastąpiły komplikacje. Oliwia przestała oddychać, przestało bić jej serduszko. Była reanimowana. Urodziła się z drożnym otworem owalnym w serduszku, ostrym zapaleniem płuc i krwawieniami do komorowymi do mózgu 3 i 4 stopnia. Wiele dni leżała w inkubatorze, karmiona była sondą. Od urodzenia potrzebuje specjalistycznej opieki medycznej. Jest pod stałą opieką rehabilitanta, logopedy, psychologa, neurologa. Jest również pod opieką kliniki w Warszawie, Katowicach czy Lublinie. Oliwia cierpi na MPD, niedawno zaczęła samodzielnie chodzić, jest w znacznym stopniu ograniczona ruchowo, ale dzięki rehabilitacji oraz specjalistycznemu sprzętowi ma szansę na normalne życie. ” Nasza córka powinna uczestniczyć w turnusach rehabilitacyjnych, koszt takiego wyjazdu to ok. 5500zł. W ciągu roku powinna być na kilku takich turnusach” – mama. Los dziewczynki, na którą patrzysz, jest dziś w Twoich rękach... Lekarze dają aż 80% szans na to, że Oliwka będzie zdrową dziewczynką… By jednak tak się stało, potrzebujemy Waszej pomocy.

" Oliwka miała być zdrowa – prawidłowe wyniki USG, łatwy poród, 10 punktów w skali Apgar. Mama Oliwki będzie pamiętać to do końca życia – zabrano od niej dziecko, które wydawało się zdrowe. Dała córeczce szybkiego całusa, pożegnała lekarza, który wyszedł z sali. Kiedy wrócił, uśmiechała się, spragniona dobrych wieści o swoim maleństwie. Nie przeżyje – usłyszała tylko dwa słowa, które niczym ostrze ucięły chwile szczęścia. Oliwka w jednej sekundzie była zdrowa. W drugiej umierała.Kiedy zabrano dziewczynkę, aby ją umyć i zważyć, zaczął się dramat, jakby tylko kochające ramiona mamy były schronieniem Oliwki przed kostuchą. Wada, której nikt nie wykrył, ukryta w jej sercu, sprawiła, że przestało bić. Z maleńkich ust przestał wydobywać się oddech. Iskra życia zgasła. Lekarzom udało się rozpalić ją na nowo, dzięki kilkakrotnej reanimacji. Oliwka trafiła do inkubatora, w którym każdy jej dzień mógł być ostatnim. Dlaczego moja córka cierpi, dlaczego nikt nie wykrył wady, nie zauważył w trakcie badań, że coś jest nie tak? Nikt nie potrafił odpowiedzieć. Drożny otwór owalny, krwawienia komorowe do mózgu III i IV stopnia, ostre zapalenia płuc… kolejne ciosy spadały na Oliwię, ciosy, które mogły pokonać dorosłego, a co dopiero żyjące od kilkudziesięciu godzin dziecko.

Oliwia zrobiła to, w co nie wierzyli lekarze - przeżyła. Przykro nam, ale ona będzie roślinką. Nie będzie ani chodzić, ani mówić, ani widzieć – uprzedzali rodziców lekarze. Ale dziecko kocha się niezależnie od tego, czego nie potrafi. Niepełnosprawnemu trzeba po prostu poświęcać więcej czasu, starać się bardziej i kochać mocniej. Mama Oliwki zrezygnowała z pracy, stając się mamą na cały etat, dla Oliwki i dla jej brata. Zaczęła walczyć o córkę i jej przyszłość. Zatrzymanie krążenia zaraz po urodzeniu odcisnęło jednak ogromne piętno na zdrowiu dziewczynki – ma mózgowe porażenie dziecięce z przewagą prawostronną. Muszę być z Oliwią cały czas, odprowadzam ją na lekcje, w przebieraniu na w-f pomagają jej panie ze szkoły, w innych czynnościach szkolnych też ma ogromne wsparcie ze strony nauczycieli - opowiada mama dziewczynki. W domu wszystkie czynności związane z opieką wykonuję ja. Jest jednak szansa, żeby Oliwka odzyskała sprawność – przeszczep komórek macierzystych od dawcy, zdrowego dziecka. Mają odbudować to, co uszkodzone w jej mózgu. Leczenie Oliwii tą metodą może sprawić, iż odzyska sprawność w 80 %. Jest to jej jedyna szansa na samodzielne, normalne życie… Co najważniejsze - leczenie działa! Oliwia ma za sobą kilka przeszczepów, lepiej się rusza, chodzi, czuje swoje ciało… Leczenia nie można jednak przerwać – konieczne jest 5 następnych przeszczepów. Przeszkodą są tylko pieniądze.. Lecz najważniejsze jest dla nas zgromadzenie środków na leczenie Oliwii innowacyjną terapią komórkami macierzystymi.

Terapia ta, polega na wprowadzeniu do rdzenia córki komórek macierzystych pobranych ze sznura pępowinowego donoszonego i zdrowego noworodka. „Jest to szansa na samodzielne życie i normalne funkcjonowanie w świecie. Niestety koszta ogromnie nas ograniczają.

Dlatego prosimy o pomoc w zgromadzeniu funduszy na terapię komórkami. Nic nie jest dla nas tak ważne jak zdrowie i spokojna przyszłość Oliwci. Dołóżmy wszelkich starań, aby Oliwii dzieciństwo i dalsze życie było spokojne, pozbawione łez i ciężkich rehabilitacji” – rodzice.

Dlatego też, apelujemy do Państwa o wsparcie i wpłacanie darowizn, na rzecz Oliwki. Przyłączcie się jak najszybciej do pomocy!!!

• wpłacić środki finansowe na leczenie i rehabilitację (wrzesień)
  • przekazać środki finansowe na leczenie (lipiec)
  • opłacić w całości turnus rehabilitacyjny (czerwiec)