Oliwia Jakimowicz

Województwo : Warszawa
Ur. : 24.10.2017 roku
Diagnoza : wrodzona łamliwość kości
Cel zbiórki : Oliwka wymaga systematycznej rehabilitacji oraz kosztownego leczenia (w tym chirurgii ortopedycznej), wizyty u specjalistów, leki , sprzęt ortopedyczny, turnusy rehabilitacyjne

U Oliwki urodzonej w 2017 roku, zdiagnozowano Wrodzoną Łamliwość Kości , niezmiernie rzadką, genetyczną chorobę. Cechuje ją nadmierna kruchość kości, powodująca wielką łatwość powstawania złamań, nawet samoistnych podczas snu czy machania rączkami. Złamania prawie zawsze zrastają się krzywo, a kości, szczególnie rąk i nóg są zawsze krótsze. Choroba jest nieuleczalna, można tylko pomóc Oliwce żyć. Oliwka jeszcze przed urodzeniem miała liczne złamania obu nóżek, obu rączek, żeber, obojczyków oraz innych kości. Złamania zrosły się, jednak zrosły się krzywo. Nie ma jeszcze leku, który „naprawi” gen i kości przestaną się łamać. Oliwka regularnie podróżuje do Łodzi, gdzie w Klinice przyjmuje lek, mający za zadanie poprawić jakość kości, jakość Jej życia. Pomimo to, każdy ruch może być dla niej niebezpieczny, dlatego pielęgnacja Oliwki jest bardzo trudna i wymagająca.

Nie ma jeszcze leku, który „naprawi” gen i kości, które przestaną się łamać” – mówi mama Oliwki. Oliwka regularnie podróżuje do Łodzi, gdzie w Klinice przyjmuje lek, mający za zadanie poprawić jakość kości, jakość jej życia. Mimo choroby, Oliwia jest wesołym i pogodnym dzieckiem. Jak każdy niemowlak lubi się przytulać i przebywać w towarzystwie innych osób. Lubi słuchać piosenek śpiewanych przez siostrę – Zuzię. Jest nadzieja, że leczenie i już rozpoczęta rehabilitacja pozwolą jej w przyszłości być samodzielną dziewczynką, poruszającą się bez wózka inwalidzkiego.

Niestety, Oliwka wymaga systematycznej rehabilitacji oraz kosztownego leczenia (w tym chirurgii ortopedycznej). Dziewczynkę czeka również operacja wszczepiania prętów. ” W Polsce jest niewielu specjalistów w zakresie jej choroby, dlatego zmuszeni jesteśmy do korzystania z rehabilitacji prywatnie. Nasza obecna sytuacja finansowa nie pozwala na pokrycie wszystkich kosztów rehabilitacji. Dlatego prosimy, pomóżcie nam Państwo postawić Oliwkę na nogi” – mówi mama Oliwci.

A co u Naszej Kochanej Oliweczki : 29 czerwiec 2019 " Od 24.04. to już 6 złamanie... Masakra..."

1 lipiec b.r : " Najtrudniejszy dzień w naszym życiu. Oliweczka jest już po pierwszej operacji. Wygląda że wszystko jest ok. Jest jeszcze oszołomiona, podsypia trochę i ma podawane leki przeciwbólowe dożylnie🤕. Ale najważniejsze że jest już z nami. Czekamy teraz na Pana Profesora aby móc zapytać jak poszła operacja. Choć i tak już widać że raczej jest ok😄 Dziękujemy wszystkim za dobre słowo i wiarę w to że wszystko się uda. Bardzo dziękujemy że jesteście z nami... DZIĘKUJEMY 😘😘😘😘

4 lipiec b.r : " Witajcie kochani, Nie ma to jak wrócić do domu. Od razu poprawił mi się humor, mam lepszy apetyt i jestem dużo szczęśliwsza. Jestem po operacji, wszystko się udało, mimo że moje udo jest w bardzo kiepskim stanie i Profesor musiał skrócić kość o 2 cm. Pręt został umieszczony na miejscu i będę miała teraz nóżkę dużo mocniejszą. Razem z rodzicami chciałabym wszystkim podziękować za to że byliście z nami i nas wspieraliście. Jesteście najlepsi😘😘😘 Dziękuję ślicznie.
Kochani prosimy o wsparcie dla Oliweczki, razem mamy moc !!!!

Aktualizacja z dnia 30.09.2019r:
Po 4 godzinach jazdy autem gotowa na wizytę kontrolną po 2 operacji konsultacja zakończona sukcesem, był mały stres, że tuż przed wizytą złamała mi się lewa noga, ale badanie RTG wykluczyło złamanie. Dziękuję wszystkim za wsparcie.

• przekazać wystrzałową paczuchę urodzinową (październik)
  • przekazać fundusze na intensywną fizjoterapię, niezbędną po pierwszej operacji (sierpień)
  • zakupić wózek z amortyzatorami jane crosswalk s90 crater (luty)

• Rok 2018:
  • wpłacić fundusze na leczenie (grudzień)
  • przekazać paczuchę mikołajkowo – świąteczną z artykułami spożywczymi, artykułami higienicznymi, środkami czystości, kosmetykami, ubrankami, zabawkami, słodyczami, książeczkami (listopad)
  • przekazać paczkę urodzinową z art. higienicznymi, środkami czystości, kosmetykami, zabawkami, puzzlami, ubraniami, kocykiem, prześcieradłem, książkami, art. spożywczymi, art. szkolnymi (październik)
  • przekazać kolejne fundusze na leczenie (wrzesień)
  • wpłacić środki finansowe na leczenie (lipiec)
  • przekazać prezent na „dzień dziecka” w formie paczki: art. spożywczych, art. niemowlęcych, zabawek, słodyczy, książeczek, art. higienicznych (maj)
  • przekazać środki finansowe na leczenie (maj)
  • przekazać paczkę ze słodyczami, art. spożywczymi, zabawkami, art. niemowlęcymi, ubrankami (kwiecień)