Oliwia Prusak

Województwo : Kujawsko-Pomorskie
Ur. : 21.12.2009 roku
Diagnoza : Nowotwór: Neuroblastoma IV stopnia - wznowa
Cel zbiórki : Zbiórka na immunoterapię pomyślnie zakończona pod koniec 2018 roku

Oliwia po raz pierwszy zachorowała w grudniu 2012 roku mając 3 latka. Postawiona diagnoza to Neuroblastoma IV stopnia, co oznacza ,iż były liczne przerzuty. Guz pierwotny znajdował się na nadnerczu prawym. Przerzuty były w kościach prawej nogi udowej i piszczelowej, kościach czaszki- ciemieniowej i czołowej. W przestrzeni zaotrzewnowej w węzłach przeponowych, środkowej części nadbrzusza. Zajęty był również szpik kostny. Krótko przed postawieniem diagnozy mama Oliwki spakowała się i wyjechała, tak po prostu bez słowa wytłumaczenia. Leczenie Oliwii rozpoczęło się w styczniu 2013 roku. Była to chemioterapia 8 cykli, potem po badaniach kontrolnych obrazowych, nie było dostatecznej odpowiedzi, Oliwia została zakwalifikowana do kolejnych chemioterapii- silniejszych. Malutkie ciało 3 letniej dziewczynki otrzymywało chemię do sierpnia. W październiku 2013 roku Oliwka była przygotowywana do autologicznego przeszczepu komórek krwiotwórczych z krwi obwodowej, który był poprzedzony tygodniową megachemioterapią. Przeszczep odbył się na początku listopada 2013 roku. W grudniu 2013 roku odbył się pierwszy zabieg operacyjny usunięcia guza. W roku 2014 dziewczynka miała radioterapię oraz operację usunięcia mas guzowych. W sierpniu 2014 roku leczenie zakończyło się, Oliwka była czysta. Było tak przez 3 lata.

W październiku 2017 roku tata dziewczynki dowiedział się, że choroba wróciła. Był to koszmar dla rodziny. Po tak trudnym i intensywnym leczeniu rak ponownie zdarł się w ich życie. Ponownie zdrożono chemioterapię, która była podawana do lutego 2018 roku. Zmiany ukazały się w prawej kości kulszowej, na pograniczu gałęzi kulszowej kości i łonowej po stronie lewej oraz w kości piszczelowej lewej. Po chemi utrzymywały się nadal. W marcu 2018 roku Oliwia przeszła leczenie izotopem w Szpitalu w Gliwicach. Terapia ta nie przyniosła 100% efektywności, gdyż zmiany utrzymywały się nadal w kości piszczelowej. Po terapii Izotopowej odbył się przeszczep komórek Oliwki. Przez podaną megachemię dziewczynka miała poparzoną buźkę, przełyk. Nie mogła jeść, mówić, wymiotowała krwią. Tata na oddziale przeszczepowym spędził wraz ze swoją ukochną córeczką 4 tygodnie. W lipcu odbyła się radioterapia – trwała 14 dni.

Po trudnym i ciężkim leczeniu, po cierpieniu bezbronnej Oliwki, tata otrzymał wiadomość na, którą czekali bardzo długo, Oliwka jest czysta! By taki stan utrzymał się już na zawsze Oliwka potrzebuje bardzo drogiego leczenia, nierefundowanego przez Polskie Ministerstwo Zdrowia. Leczenie immunoterapią AntyGdZ.

„Zdrowie i życie mojej córki wyliczono na 1 711 668 złotych. Kwota ta jest niewyobrażalna! Dzięki ludziom o wielkim sercu część tej kwoty udało się już zebrać i dzięki temu córeczka zaczęła już leczenie AntyGdZ – jest po pierwszym cyklu. Aby leczenie przyniosło efekt, Oliwka takich cykli musi przejść jeszcze 6. Zwracam się do ludzi dobrego serca o pomoc, każda pomoc jest ogromna i przybliża nas do sukcesu jak będzie zebranie całej sumy na leczenie ukochanej córki! Razem mamy wielką moc” – mówi z ogromną troską tata Oliwki. Dzięki ogromnej pomocy i zaangażowaniu ludzi wspaniałego serca oraz Polskiego Ministerstwa Zdrowia udało się nazbierać i przekazać całą niezbędną kwotę na leczenie immunoterapią dla Oliwii. Niezbędne są również środki potrzebne na zakup lekarstw i wsparcie na pozostałe leczenie dla dziewczynki, które nie jest refundowane. Pod koniec lutego 2019 roku Oliwka zakończyła 5 cykl immunoterapii, a po kilku dniach wróciła do domu. Jak wiecie w lutym Oliwcia zakończyła leczenie przeciwciałami. Bywało różnie, ale najważniejsze, że mamy to za sobą. Po zakończonym leczeniu Oliwka miała zrobione badania kontrolne. Jedno-scyntygrafię MIBG w Bydgoszczy w marcu. Potem na początku kwietnia pojechaliśmy do Krakowa na resztę badań. Było ich dużo. Na oddziale spędziliśmy 5 dni, każdego dnia były robione badania. Jak badania to i oczekiwanie na wyniki-w stresie. Pierwszym wynikiem jaki otrzymaliśmy, był wynik scyntygrafii MIBG. Niestety był to wynik nie taki jakiego oczekiwaliśmy. Pojawił się wychwyt znacznika w kości biodrowej. W Krakowie Oliwcia miała zrobiony tomograf, trepanobiopsję szpiku, zbiórkę dobową moczu na katecholaminy. Badanie EEG głowy, okulistę, laryngologa, kardiologa,endokrynologa… Badanie tomografem również wykazało zmiany, więc byliśmy w dużym stresie. Do potwierdzenia i zweryfikowania zmian,które były widoczne zdecydowano, aby Oliwka miała jeszcze wykonane badania dodatkowe w Bydgoszczy była to scyntygrafia kości i badanie PET. Badania te były wykonane 24kwietnia scyntygrafia, 29kwietnia PET. W między czasie, gdy czekaliśmy za wynikami scyntygrafii i PET, kontaktowaliśmy się z Doktor z Krakowa o resztę wyników. Tu całe szczęście otrzymaliśmy dobre wiadomości.

Trepanobiopsja szpiku bez żadnych zmian, wynik katecholamin w moczu w normie 😊 Powtórzona scyntygrafia kości okazała się pomyślna bez wychwytu znacznika. Badanie PET również nie wykazało żadnych zmian. Więc reasumując to wszytko z naszą Bohaterką jest wszystko W PORZĄDKU 😊😁 W tym tygodniu będziemy się jeszcze kontaktować z Doktor z Bydgoszczy o dalsze zalecenia. I wracamy do długo oczekiwanej normalności. Kochani z całego serca wszystkim DZIĘKUJEMY, że przez ten długi czas leczenia, gdy bywało różnie byliście z nami, z Oliwką. Dopingowaliście Ją i nie tylko. Za każde wsparcie serdecznie DZIĘKUJEMY! Mamy nadzieję, że teraz już tylko dobre wiadomości będziemy Wam przekazywać i tylko takie chcemy tu pisać i się z nimi dzielić. Pozdrawiamy Oliwkę i trzymamy kciuki !!

Rok 2018:
  • zakupić krzesło obrotowe, drukarkę z kompletem tuszy (grudzień)
  • zakupić laptop Lenovo wraz z teczką na laptop (grudzień)
  • przekazać paczkę urodzinowo – mikołajkowo – świąteczną z artykułami spożywczymi, zabawkami, artykułami higienicznymi, książeczkami, grami, środkami czystości, kosmetykami, ubraniami, słodyczami (listopad)
  • zakupić mebelki – szafę, komodę oraz biureczko z szufladami (listopad)
  • przekazać paczkę z art. spożywczymi, środkami czystości, art. higienicznymi, książkami, kosmetykami, odzieżą (październik)
  • przekazać środki finansowe na leczenie (październik)