Oliwia Słowińska

Województwo: Dąbrowa Górnicza, Śląskie
Ur. : 8.08.2017 rok
Diagnoza: mnogie zarośnięcia jelita cieńkiego, niedorozwój jelita grubego , wrodzone zapalenie płuc, zespół septyczny, skrzeplina w lewej gałęzi żyły zwrotnej, umiarkowana zamartwica urodzeniowa.
Cel zbiórki: rehabilitacja, turnusy rehabilitacyjne, leki, wizyty u specjalistów, sprzęt okołomedyczny, medykamenty do pielęgnacji gastrostomii, linie podażowe do pompy mobilnej.

Oliwka urodziła się w 36 tygodniu ciąży. Już w czasie ciąży, lekarze podejrzewali u Oliwki, niedrożność jelit. Ten czarny scenariusz po porodzie, niestety się potwierdził i córka przeszła wielokrotną resekcję jelita cienkiego. Oliwka ma już za sobą 6 operacji. Ze względu na to, że resekowany odcinek jelita jest niewystarczający, by organizm mógł absorbować wszystkie wartości odżywcze, Oliwka odżywiana jest doustnie i pozajelitowo, za pomocą pompy infuzyjnej, przez cewnik centralny typu Broviac, wprowadzony do żyły głównej blisko serca. Podaż takiej hiperalimentacji jest niezbędna, by Oliwka mogła żyć i trwa obecnie 17 godzin na dobę.

Córka cierpi na Zespół Jelita Krótkiego, gdyż pozostawiony odcinek jelita jest niewielki. Każdego dnia walczymy, by nastąpiła adaptacja jelita do nowych funkcji, co jest możliwe i w co głęboko wierzymy .

Jelito grube Oliwki nie wykształciło się należycie w czasie prenatalnym, dlatego dziewczynka ma dodatkowo założoną gastrostomię, która pełni funkcję odbarczania. Udało nam się zakupić przenośną pompę infuzyjną, dzięki której Oliwka może więcej czasu spędzać poza domem, jednak linie podażowe do pompy mobilnej to spory wydatek w skali miesiąca, do którego dochodzą koszty intensywnej rehabilitacji, medykamentów i konsultacji medycznych.

Miesięczne koszty jakie ponoszą rodzice to mleko specjalistyczne 520 zł, medykamenty do pielęgnacji gastrostomii to koszt ok. 300 zł (są zamawiane co 2-3 miesiące).

Intensywny rehabilitacja z dojazdem do pacjenta, która trwa już od roku koszt miesięczny 560 zł. Linie podażowe do pompy mobilnej Ambix Active Ambulatory 620 zł. Dlatego zwracamy się z serdeczną prośbą o pomoc. Za każde wsparcie będziemy głęboko wdzięczni” – Rodzice.

• zakupić leki i pokryć miesięczny koszt drenów do pompy mobilnej (sierpień)
  • przekazać z okazji urodzin odzież, art. papiernicze, zabawki, kosmetyki, prześcieradła, art. spożywcze (sierpień)
  • wpłacić środki finansowe, które pokryją całomiesięczne leczenia (sierpień)
  • przekazać bon podarunkowy na obuwie Deichmann (lipiec)