Sandra Stec

Województwo : Podkarpackie
Ur. : 22.02.2014 roku
Diagnoza : padaczka ,mózgowe porażenie dziecięce,wodogłowie wielokomorowe, nadciśnienie śródczaszkowe. Sandra jest dzieckiem niedowidzącym z zaćmą wrodzoną .
Cel zbiórki : intensywna rehabilitacja, leki, wizyty u specjalistów,zaopatrzenie ortopedyczne.

Sandra jest dzieckiem bardzo chorym, niepełnosprawnym od urodzenia.Sandra przyszła na świat jako wcześniak w 28 tygodniu ciąży z wagą zaledwie 1300 g. Po narodzinach jej stan był krytyczny, doszło do zapalenia opon mózgowo - rdzeniowych oraz wylewu do mózgu i komór, czego skutkiem jest wodogłowie pokrwotoczne. Dziewczynka przeszła operacje założenia drenów oraz implantacji zbiornika Rickhama (podskórny zbiornik połączony do układu komorowego, który pozbywa się nadmiaru płynu z mózgu), cierpi również na padaczkę, mózgowe porażenie dziecięce, niedowład spastyczny czterokończynowy. Dziecko jest niewidome z powodu retinopatii wcześniaczej oraz obuocznej zaćmy wrodzonej, konieczne są badania ciśnienia w oku co wiąże się z licznymi wyjazdami do szpitala.Sandra wymaga nieustannej opieki i pielęgnacji ze strony rodziny, jest pod stałą opieką i ścisłą kontrolą lekarzy i specjalistów: okulisty, neurologa, oraz logopedy i psychologa. Jej rozwój psychoruchowy jest upośledzony, rozumie proste komunikaty, ale potrafi wypowiadać jedynie pojedyncze, bardzo proste słowa i sylaby, nie umie chodzić i siedzieć.

Dziewczynka większość swojego życia spędziła w szpitalu. W grudniu 2018 roku miała wymienione zastawki. Sandra po raz 15 miała otwieraną główkę. W główce na wstawione trzy zastawki do otrzewnej. Dziewczynka jest również po usunięciu 5 torbieli, ma padaczkę oraz mózgowe porażenie dziecięce jak i wodogłowie wielokomorowe, nadciśnienie śródczaszkowe. Jakby tego było mało, Sandra jest dzieckiem niedowidzącym z zaćmą wrodzoną. Niezbędna jest intensywna rehabilitacja oraz przyjmowanie leków, wizyty u specjalistów. Od kwietnia 2019 roku do 12 lipca Sandra przeszła 7 operacji !!! " 12 lipiec br --mama Sandry : Nasza Sandrusia ma dzisiaj najważniejszą operacje swojego krótkiego życia,mimo jestem w ciężkim stanie na intensywnej. A nie wspomnę już,że to siódma operacja od kwietnia.Prosimy o modlitwę o szczęśliwą operację dla - Sandry. Sytuacja rodziców jest bardzo trudna, pobyt dziewczynki w szpitalach, częste wizyty w Centrum Zdrowia Dziecka, Instytucie Matki i Dziecka w Warszawie, to dla rodziców 340km w jedną stronę 🙁

” Gdy z Sandrą coś się dzieje, gorączka czy wymioty – wsiadamy do auta i czy to noc, czy to dzień, jedziemy do szpitala. Gorączka u Córki oznacza wzrost ciśnienia w główce, trzeba szybko interweniować.

Sandra zawsze z Rzeszowa jest transportowana do szpitala w Krakowie. Mamy na utrzymaniu jeszcze dwie starsze córeczki (14 i 8 lat). Najważniejsze jest dla nas, by nasza córeczka w końcu usiadła!” – mama. W maju Sandra w Szpitalu w Zakopanem miała operowane biodro. Kochani, liczymy na Was ...Dlatego też, apelujemy do Państwa o pomoc i wpłacanie darowizn na rzecz małej Sandry. Przyłączcie się jak najszybciej do pomocy!!!

• przekazać środki finansowe na leki i zaopatrzenie medyczne (sierpień)
  • przekazać kolejne środki finansowe na leczenie (maj)
  • opłacić leczenie pooperacyjne, zakup zaopatrzenia medycznego (maj)