Staś Lenda

Województwo : Wrocław, Dolnośląskie
Ur. : 24.12.2016 roku
Diagnoza : wada serca: zespół hipoplazji lewego serca - HLHS
Cel zbiórki : operacja serduszka metodą Fontana w Klinice w Munster, na poczet operacji jest 100 tyś zł, brakuje 60 tyś.

„Dwie operacje na otwartym serduszku, cewnikowanie, dziesięciodniowa hospitalizacja z powodu częstoskurczu… Wszystko to przeszedł mój synek w ciągu pierwszych sześciu miesięcy swojego życia. W perspektywie ma jeszcze co najmniej jedno cewnikowanie i operację na otwartym sercu” – mówi mama chłopca. Staś urodził się z bardzo ciężką wadą serduszka, a właściwie z jego połową. Żyje dzięki setkom ludzi, którzy pomogli mu przyjść na świat w klinice, w której najlepsi specjaliści zreperowali jego niedoskonałe serduszko. Choroba serca z jaką musi zmagać się Stasio sprawia, że jego kondycja jest słabsza niż u jego rówieśników, a jakiekolwiek infekcje zagrażają mu o wiele bardziej niż zdrowym dzieciom, obciążają bowiem jego jedyną pracującą komorę serca. " Bycie mamą śmiertelnie chorego dziecka to ogromny lęk i bezradność, bo życie mojego synka nie zależy tylko ode mnie i w każdej chwili może się skończyć! Staś ma wadę serca.

Jedna połowa nie wykształciła się… Ma pół serduszka, ale przed sobą może mieć całe życie! Muszę jednak ochronić go przed wszystkim, co może to życie zabrać… Tak bardzo Cię potrzebuję, by go ocalić…". " O tym, że Staś będzie miał wadę serca, dowiedziałam się na drugim badaniu w trakcie ciąży. Jedno dziecko przed nim straciłam… Dlatego ta ciąża była inna. Uważałam na wszystko, wszystko byłabym też w stanie zrobić, żeby ochronić moje dziecko. To nie wystarczyło… Lekarz nie pozostawił mi wątpliwości - śmiertelnie niebezpiecznie wada serca. HLHS, hipoplazja (niedorozwój) jego lewej komory… „To nie ma sensu, nic z tego nie będzie” – takie słyszałam wtedy głosy. Ciekawe, czy któraś z tych osób miałaby odwagę spojrzeć dziś w oczy Stasia i powtórzyć to samo. Ja już wtedy wiedziałam – urodzę i będę walczyć o życie mojego maleństwa, przeciw wszystkiemu i wszystkim!" " Staś żyje jednak nie tylko dzięki mnie, ale dzięki setkom ludzi, którzy pomogli mu przyjść na świat w Klinice Uniwersyteckiej w Munster, gdzie najlepsi kardiochirurdzy ratują dzieci o bardzo chorych sercach. Żyje dzięki ludziom takim jak Ty… Tam mój maluch przeszedł dwie ratujące jego serduszko operacje. Jedną zaraz po urodzeniu. Drugą – pół roku później." „Obiecałam Stasiowi, że poprowadzę go przez życie najlepszą, najbezpieczniejszą drogą, by dbać o jego maleńkie serduszko i utrzymać je w jak najlepszej kondycji tak długo, jak się da. Proszę, pomóżcie mi dotrzymać słowa. Pomóżcie mi uchronić serduszko mojego Stasia, serduszko, które przeszło już tak wiele a jest zaledwie wielkości jego małej piąstki… Pomóżcie mi usunąć z drogi Stasia niebezpieczeństwa, które mogą zniweczyć naszą wspólną ciężką pracę – naszą, czyli moją, waszą i innych darczyńców, którzy swoją pomocą pozwolili mojemu synkowi na leczenie w najlepszej z możliwych klinice, i kardiochirurgów, którzy dwukrotnie już uratowali jego serduszko. Pomóżcie mojemu synkowi Jasiowi wciąż być starszym bratem dla Stasia, by nie martwił się, że cokolwiek jeszcze zagraża Stasiowi. Pomóżcie mi utrzymać mojego synka w jak najlepszym zdrowiu. Dziękuję wam z całego serca” – mama. "

Mały Staś zakwalifikował się na wcześniej zaplanowaną trzecią, ostatnią już operację korekcji wady serduszka. Operację poprowadzi wspaniały fachowiec Dr Malec. W kwietniu 2019 r. została wpłacona zaliczka 70 tysięcy zł, jednak ze względu na długi czas oczekiwania, nie znamy jeszcze dokładnego terminu operacji. Jak tylko otrzymamy informacje, od razu Państwa poinformujemy. Przypominamy, że nadal trwa zbiórka na kolejną operację serduszka malutkiego Stasia.
Prosimy, bądźcie z Nami, wesprzyjcie zbiórkę na operację serduszka Stasia.

• wpłacić fundusze na kolejną operację serduszka (sierpień)
  • wpłacić środki finansowe na leczenie (kwiecień)
  • przekazać fundusze na leczenie (styczeń)

• Rok 2018:
  • wpłacić środki finansowe na leczenie (grudzień)
  • przekazać paczkę urodzinową z ubrankami, art. spożywczymi, zabawkami, słodyczami, artykułami dla niemowląt oraz art. higienicznymi (grudzień)
  • przekazać paczkę mikołajkowo – świąteczną z artykułami spożywczymi, kosmetykami, ubraniami, zabawkami, książeczkami, słodyczami, art. higienicznymi (grudzień)
  • przekazać środki finansowe na leczenie (listopad)
  • wpłacić kolejne fundusze na leczenie (październik)
  • przekazać środki finansowe na leczenie (wrzesień)