Wiktoria Kułak

Województwo : Łódzkie
Ur. : 31.01.2012 roku
Diagnoza : Wiktoria urodziła się z rozszczepem kręgosłupa i przepukliną oponowo-rdzeniową.
Cel zbiórki : turnusy rehabilitacyjne, intensywna rehabilitacja.

Wiktoria urodziła w 2012 roku z poważnymi wadami wrodzonymi – rozszczepem kręgosłupa i przepukliną oponowo-rdzeniową.
Następstwem tych wad są u niej m. in.: niedowład wiotki kończyn dolnych, stopy końsko-szpotawe, neurogenne zwichnięcie stawów biodrowych, pęcherz neurogenny.

Wiktoria w drugiej dobie życia przeszła swoją pierwszą operację – zamknięcia przepukliny. W wieku sześciu lat została poddana dwóm operacjom ortopedycznym mającym na celu zrekonstruowanie jej stawów biodrowych. Rok później podczas kolejnego zabiegu lekarze usunęli z jej bioder zespolenia.Od początku swojego życia Wiktoria jest pod opieką wielu lekarzy i fizjoterapeutów.

Korzysta z poradni: ortopedycznej, neurologicznej, neurochirurgicznej, rehabilitacyjnej, urologicznej, nefrologicznej, okulistycznej, gastrologicznej, osteoporozy. Od trzeciego roku życia bierze udział w zajęciach prowadzonych przez specjalistów poradni psychologiczno-pedagogicznej Wiktoria z chorobą radzi sobie lepiej niż niejeden dorosły. Na co dzień jest radosna i pełna energii, lgną do niej koleżanki i koledzy ze szkoły. Jej tryb życia wyznaczają jednak kolejne operacje i turnusy rehabilitacyjne. W swoim krótkim życiu dziewczynka przeszła już trzy poważne operacje. - Wiedzieliśmy, że Wiki przyjdzie na świat chora. Tuż po urodzeniu przeszła pierwszą operację ratującą życie. Był to neurochirurgiczny zabieg plastyki przepukliny, później jeszcze przez półtora miesiąca córka leżała w szpitalu, by rana pooperacyjna dobrze się zagoiła - opowiada mama dziewczynki Danuta Kułak. - Nie wyglądało to optymistycznie. Wiki miała duże deformacje nóg, praktycznie nimi nie ruszała. Od początku Wiktoria jest rehabilitowana. Kiedy miała 3 latka, zabrano ją do kliniki ortopedycznej w Niemczech, gdzie lekarz zalecił wykonanie kosztownych aparatów korygujących nogi. Dzięki nim poprawiło się ustawienie jej nóżek i w dużym stopniu skorygowane zostały stopy. Prawdziwym przełomem okazał się turnus fizjoterapeutyczny w Instytucie Terapii Funkcjonalnej „Dzielny Miś” w Warszawie. - To tutaj w wieku 4 lat Wikusia rozpoczęła naukę samodzielnego chodzenia i zrobiła niesamowite postępy w rozwoju ruchowym. Została też dobrze przygotowana do koniecznych operacji ortopedycznych - rekonstrukcji stawów biodrowych, które odbyły się w ubiegłym roku w Poznaniu - mówi mama. Po operacjach Wiktoria musiała spędzić 3 miesiące w gipsie. Większa część jej ciała została całkowicie unieruchomiona, więc później mała pacjentka musiała od nowa uczyć się chodzić. Jak mówi mama Wiktorii, dziewczynka bardzo dobrz e znosi wszystkie niedogodności związane z leczeniem. - Wiki jest bardzo dzielna, efekty rehabilitacji już dawno przeszły oczekiwania nasze, fizjoterapeutów i lekarzy, którzy się nią opiekują - mówi pani Danuta. - Obecnie bez niczyjej pomocy jest w stanie przejść coraz większe odległości.

Dziewczynka na rehabilitację do Warszawy jeździ od 2 lat.- Jeździmy tam, bo naprawdę warto. Wiki ma zapewnioną wszechstronną opiekę fizjoterapeutyczną i odpowiedni sprzęt ortopedyczny. Od kilku miesięcy korzysta też z terapii osteopatycznej. Dzięki temu w rozwoju ruchowym idzie ciągle do przodu - mówi Danuta Kułak.Życie Wiktorii różni się od życia jej zdrowych rówieśników. Dziewczynka jest pod stałą opieką wielu poradni, m.in. ortopedycznej, neurologicznej, neurochirurgicznej, rehabilitacyjnej, urologicznej i okulistycznej. Jej dni wypełnione są ciężką rehabilitacją, która ma na celu jak najlepsze usprawnienie, zapobieganie zniekształceniom i pojawieniu się większej niepełnosprawności. W ciągu najbliższego roku dziewczynkę najprawdopodobniej czeka kolejna operacja - odkotwiczenie rdzenia kręgowego. Wiki rewelacyjne radzi sobie w kontaktach z rówieśnikami, jest bardzo pozytywnie nastawiona do otoczenia - mówi jej mama.

Stan dziewczynki wymaga poświęcenia większej uwagi ze strony jej rodziców. Dziecko potrzebuje stałej opieki, więc jej mama zrezygnowała z pracy. Leczenie i rehabilitacja Wiktorii to koszt kilkudziesięciu tysięcy złotych rocznie. Wiktoria robi ogromne postępy, zaczęła chodzić bez ortez. Pomóżmy Wikusi.

• wpłacić środki finansowe na leczenie (lipiec)
  • przekazać fundusze na leczenie (kwiecień)
  • przekazać środki finansowe na leczenie (marzec)