Wiktoria Spychała

Województwo: Lubuskie
Urodzona: 16.05.2008 roku
Diagnoza: Mózgowe Porażenie Dziecięce, wodogłowie, retinopatia III stopnia, epilepsja, niedowład prawostronny.
Cel zbiórki: rehabilitacja.

Wiktoria urodziła się jako wcześniak w 26. tygodniu ciąży, ważyła zaledwie 850 gramów. Do dzisiaj ponosi konsekwencje zbyt wczesnego porodu. Choruje na mózgowe porażenie mózgowe dziecięce, epilepsję i upośledzenie umysłowe. Na domiar złego Wiktoria miała brata bliźniaka, który zmarł po 21 dniach od porodu. Problemy z jakimi musiała się zmierzyć to między innymi: wylewy dokomorowe IV stopnia, wodogłowie, drgawki, bakteryjne zapalenie całego organizmu, ciężka zamartwica urodzeniowa, bezdechy, infekcje grzybicze, niedrożność jelit noworodka, zaburzenia odżywiania, niedokrwistość wcześniaków, zaburzenia napięcia mięśniowego, retinopatia wcześniacza III stopnia i wiele innych. Jest po kilku poważnych operacjach, reanimacji. Jeszcze zanim poznałam moje dziecko, odczułam najgłębszy ból jego straty. Pierwsze z bliźniąt, synek żył zaledwie 21 dni. Nie zdążyłam go przytulić, być przy nim podczas chrzcin oraz kiedy po raz ostatni złapał oddech. Nie znam słów, którymi mogłabym wyrazić to, co czuje matka, której los odbiera narodzone dziecko. Dużo słabsze dzieciątko, jakby osłoniło drugie życie. W 26 tygodniu ciąży urodziła się Wiktoria, zdecydowanie za wcześnie. Była lekka jak piórko, ważyła zaledwie 850 g - cudem przeżyła. W sercu czułam, że to właśnie braciszek ją uratował. Wiktoria przeszła bardzo poważną operację rizotomii grzbietowej, której celem było umożliwienie dziewczynce samodzielnego poruszania się. Operacja się udała, przykurcze puściły i tym samym pojawiła się nadzieją na pierwsze kroki Wiktorii. Niestety nieprawidłowy wzorzec chodu oraz nieużywane przez wiele lat mięśnie nogi muszą zostać wzmocnione. By to było możliwe, konieczna jest specjalistyczna rehabilitacja i turnusy rehabilitacyjne. Tylko systematyczna i bardzo intensywna stymulacja mięśni da Wiktorii szansę na sukces i na samodzielnie chodzenie. A bez Waszej pomocy może się to nie udać. Wiktoria jest po wylewie IV stopnia, dlatego ma niedowład prawej strony ciała. Od kilku lat choruje na padaczkę, przyjmuje 5 tabletek codziennie, aby powstrzymać napady padaczki. Obecnie jest w okresie dojrzewania i raz w miesiącu przez kilka dni potrafi mieć kilkanaście napadów padaczki dziennie, co powoduje cofanie się w rozwoju. Aby temu zapobiec potrzebna jest systematyczna rehabilitacja i udział w turnusach. Potrzebuje wsparcia wielu specjalistów, min logopedy, neurologopedy, psychologa, pedagoga, rehabilitantów, aby rozwój Wiktorii nie cofał się, aby mogła krok po kroku rozwijać się i usamodzielniać. Nie mówi wyraźnie chociaż dużo rozumie. Nie potrafi samodzielnie jeść, wymaga pomocy w karmieniu, w toalecie, w ubieraniu się, czesaniu i wielu funkcjach potrzebnych do życia. Wiktoria nigdy nie nauczy się czytać czy liczyć, ale chcemy, by nauczyła się żyć samodzielnie i wykonywać podstawowe czynności życiowe jak jedzenie, robienie zakupów, czy codzienna toaleta

Rok 2022:
  • przekazać pakę Mikołajkowo - Świąteczną z czapeczką, kompletem pościeli, herbatami, świeczką, puzzlami, zabawkami, słodyczami, art.spożywczymi, papierniczymi oraz szkolnymi, kosmetykami i maskotką (grudzień)
  • przekazać środki pieniężne na turnus rehabilitacyjny do Ośrodka "Like" (lipiec)

• Rok 2021:
  • przekazać Świąteczną paczuszkę Koniczynki: artykuły czu-czu, mydełka, papcie, zabawkę, słodycze i artykuły szkolne (grudzień)
  • wpłacić transzę pieniężną na operację nóżki u Dr.Napiatek w Poznaniu (maj)
  • wpłacić kolejne środki pieniężne na operację nóżki w klinice Poznańskiej prof. Napiatek (kwiecień)
  • wpłacić transzę pieniężną na operację nóżki w klinice u prof. Napiatek w Poznaniu (kwiecień)

• Rok 2020:
  • przekazać fundusze na kolejny turnus rehabilitacyjny w ośrodku "Like" (grudzień)
  • przekazać pieniążki na opłacenie turnusu rehabilitacyjnego w ośrodku "Like" w Tęszewie (grudzień)
  • wpłacić fundusze na opłacenie turnusu rehbilitacyjnego ,,Lajka" w Stęszewie (listopad)
  • wpłacić część funduszy na turnus rehabilitacyjny (kwiecień)

Copyright © 2024 FUNDACJA-KONICZYNKA.PL . Wszelkie prawa zastrzeżone.