Antonina Jendrzejczak

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Urodzona: 25.11.2013r.
Diagnoza: skrajne wcześniactwo, retinopatia, niedoczynność tarczycy, opóźniony rozwój psychoruchowy i mowy, patologia dróg żółciowych, zmętnienie rogówki, stan po witrektomii, obustronny niedosłuch czuciowo-nerwowy w stopniu umiarkowanym, dziecko niewidome.
Cel zbiórki: zebranie środków na pomoce brajlowskie, zebranie kwoty 8,8 tyś zł na turnus w Ośrodku" Tratwa" 04.08-17.08.2024 roku.

Antosia przyszła na świat w 27 tygodniu ciąży ważąc nieco ponad 600 gram. Podłączona pod specjalistyczną aparaturę na Oddziale Intensywnej Terapii Noworodka, przeszła wiele chorób i intensywne leczenie. Niestety w jej oczkach rozwinęła się Retinopatia Wcześniacza V stopnia - czyli całkowite odwarstwienie i uszkodzenie siatkówek obu oczu. Konsekwencją tego schorzenia jest ślepota obuoczna oraz uszkodzenie gałek ocznych. Pomimo prób leczenia jej oczu w szpitalach Bydgoszczy i Warszawie nie udało się zatrzymać choroby, a nadzieje na to, że Antosia kiedyś zobaczy świat zaczęła słabnąć. 20 września 2016, Antosia przeszła operację prawego oczka w Greifswaldzie w Niemczech. Była to kolejna próba przyłożenia odwarstwionej siatkówki. Na chwilę obecną siatkówka jest w całości odwarstwiona. Poprzez wielogodzinną i wielokierunkową rehabilitację, staramy się stymulować rozwój Antosi, aby w przyszłości mogła być samodzielna. Pracujemy z tyflopedagogiem, surdologopedą, kynoterapeutą, sensorystą, fizjoterapeutą, logopedą. Jeździmy na turnusy wczesnej interwencji do ośrodka dla niewidomych w Laskach pod Warszawą. Antosia przeszła trzy operacje oczu w Polsce i jedną w Niemczech. Dziś wiemy, że przeszlibyśmy tę samą drogę jeszcze raz i spróbowalibyśmy każdej możliwości leczenia, gdziekolwiek, gdyby istniał choć cień szansy, że córka będzie widzieć, ale wiemy też, że z retinopatią V stopnia nie da się wygrać. Antosia nie rozumie jeszcze, że oczka mogą do czegoś służyć a świat, który ona może dotknąć, usłyszeć, powąchać, posmakować, inni mogą też zobaczyć. Nadal nie wiemy, jak będzie wyglądało nasze życie za rok i za 10 lat, na ile Antosia będzie nas potrzebowała a ile uda się ją nauczyć. Wzrok dostarcza człowiekowi około 80 % bodźców, które stymulują rozwój od narodzin. Antosia te brakujące 80 % musi wypracować z rodzicami i terapeutami. Wiele udało się nam już osiągnąć: Antosia mówi, samodzielnie chodzi, sama porusza się w pomieszczeniu, uczy się posługiwać białą laską, samodzielnie jeść i się ubierać, rozpoczęła naukę czytania i pisania alfabetem brajla. Bardzo lubi basen i książki przyrodnicze o zwierzętach. Długotrwała respiratoroterapia i żywienie przez sondę spowodowały, że Antosia ma dużo problemów neurologopedycznych, ma trudności z gryzieniem a mowa jest niewyraźna. Cały czas potrzebuje intensywnej terapii neurologopedycznej i sensorycznej, turnusów neurologopedycznych oraz ogólnorozwojowych dla dzieci niewidomych. Zbiórka zakłada również zebranie środków na terapię neurologopedyczną, fizjoterapeutyczną i terapię integracji sensorycznej. To są trzy rzeczy na których aktualnie najbardziej się skupiamy: rozwijanie dotyku, słuchu, na zaburzeniach integracji sensorycznej no i przede wszystkim na rozwoju efektywnej komunikacji. Antosia mówi, ale nie zawsze potrafi powiedzieć wszystko to, co by chciała, bo aparat mowy, nie jest tak sprawny jak u zdrowych dzieci. Nie potrafi wypowiedzieć wszystkich swoich myśli, stresuje się tym, bo sama widzi, że ma problem z nawiązaniem prawidłowej komunikacji, że dzieci jej nie rozumieją, dlatego to dla nas takie ważne.

Rok 2024:
  • przesłać przelew środków pieniężnych na opłacenie turnusu rehabilitacyjnego (luty)
  • przekazać przelew środków pieniężnych na opłacenie turnusu rehabilitacyjnego w Laskach (styczeń)

• Rok 2023:
  • przekazać część funduszy na kolejny turnus rehabilitacyjny ogólnorozwojowy w Steklinku (wrzesień)
  • przekazać część środków pieniężnych na opłacenie turnusu rehabilitacyjnego w Laskach (sierpień)
  • wpłacić środki pieniężne na zakup drukarni Brajlowskiej w 3D, niezbędnej do zajęć szkolnych (kwiecień)
  • przekazać piłeczkę, książki, słodkie, kosmetyki, art spożywcze, rękawiczki górskie, herbatki (luty)
  • przekazać kolejne fundusze na zakup specjalistycznej Drukarki Graficznej Brajlowskiej (styczeń)

• Rok 2022:
  • przekazać kolejne fundusze na zakup specjalistycznej Drukarki Graficznej Brajlowskiej (grudzień)
  • wpłacić fundusze na zakup specjalistycznej Drukarki Graficznej Brajlowskiej (grudzień)
  • przekazać fundusze na zakup specjalistycznej Drukarki Graficznej Brajlowskiej (grudzień)
  • przekazać część środków finansowych na zakup specjalistycznej drukarki graficznej Brajlowskiej (wrzesień)
  • wpłacić część funduszy na zakup specjalistycznej drukarki graficznej Brajlowskiej (wrzesień)
  • przekazać kolejne środki na zakup pomocy szkolnych i dydaktycznych dla dzieci niewidomych (sierpień)
  • wpłacić środki finansowe na turnus rehabilitacyjny neurologiczno-logopedyczny w Rozewiu dla dzieci niewidomych (lipiec)
  • wpłacić kolejne fundusze na zakup specjalistycznych pomocy Brajlowskich do szkoły oraz gadżetów i akcesorii do użytku domowego dla dzieci niewidomych (czerwiec)
  • wpłacić kolejne fundusze na zakup specjalistycznych pomocy Brajlowskich do szkoły oraz gadżetów i akcesorii do użytku domowego dla dzieci niewidomych (maj)
  • wpłacić fundusze na zakup specjalistycznych pomocy Brajlowskich do szkoły - rysownica i papier puchnący (maj)
  • wpłacić całą brakującą kwotę pieniężną na turnus rehabilitacyjny w Laskach (maj)
  • przekazać całą brakującą kwotę na turnus rehabilitacyjny w ośrodku "Tratwa" (marzec)
  • przelać całą brakującą kwotę na zakup monitora Brajlowskiego przenośnego (marzec)
  • wpłacić fundusze na zakup specjalistycznego monitora Brajlowskiego (luty)
  • przekazać art. papiernicze, dziecięce, czapeczkę, mydełka, herbatki, świecę, lizaczki, kosmetyki i książeczkę (luty)
  • wpłacić kolejne środki pieniężne na zakup kosztownego monitora przenośnego Brajlowskiego (styczeń)
  • przekazać kolejne środki pieniężne na zakup kosztownego monitora przenośnego Brajlowskiego (styczeń)
  • wpłacić część funduszy na zakup specjalistycznego przenośnego monitora Brajlowskiego (styczeń)

• Rok 2021:
  • przekazać papcie, dresy, mydełka, zabawki, słodycze, artykuły higieniczne (grudzień)
  • przekazać kolejne środki na zakup specjalnej drukarki Brajlowskiej (październik)
  • wpłacić kolejne środki pieniężne na zakup specjalnej drukarki Brajlowskiej (październik)
  • przekazać fundusze na opłacenie grudniowego turnusu rehabilitacyjnego w ośrodku "Tratwa" pod Toruniem (październik)
  • przekazać transzę środków na drukarkę brajlowską (październik)

Copyright © 2024 FUNDACJA-KONICZYNKA.PL . Wszelkie prawa zastrzeżone.