Błażej Frączek

Województwo : Łabowa, Małopolskie
Ur. : 10.05.2010r
Diagnoza : przepuklina oponowo-rdzeniowa /rozszczep kręgosłupa / na odcinku L3-L5, cechy zespołu Arnold-Chiari, pęcherz neurogenny
Cel zbiórki : intensywna rehabilitacja pooperacyjna, miesięczny koszt to 2200 zł, turnusy rehabilitacyjne

Błażej urodził się jako trzecie dziecko swoich rodziców. Do ósmego miesiąca ciąża rozwijała się prawidłowo, dopiero późniejsze badania wykazały, że maluch urodzi się z rozszczepem kręgosłupa. Dlatego też zaraz po urodzeniu Błażej przeszedł operację zamknięcia dużej przepukliny L3-L5 a lekarze walczyli o jego życie. Efektem choroby jest niedowład kończyn dolnych ze stopami : końsko-szpotawą i piętowo-koślawą, oraz bolesne przykurcze biodrowe. W miejscu usuniętej przepukliny Błażej ma garbik z płynem , co przyczynia się do skrzywienia kręgosłupa.

Chłopiec jest po kilku poważnych operacjach, ostatnią przeszedł 27 czerwca 2019 w Klinice w Niemczech , była to operacja likwidacji przykurczy biodrowych. Ze względu na schorzenia Błażej musi być intensywnie rehabilitowany, uczestniczyć w turnusach rehabilitacyjnych i w razie potrzeby otrzymać potrzebny sprzęt ortopedyczny.

" W piękny majowy dzień , wyczekiwany przez rodziców Błażej zostaje -dosłownie wyciągnięty na świat. Mamie nie pokazano syna , zauważyła tylko, że niemowlę położono na brzuszku , a plecy miał przykryte pieluszką. W głowie rodziców kłębi się tysiące pytań i obaw , Łzy same cisnęły się do oczu. W tym samym dniu został poddany operacji zamknięcia dużej przepukliny na odcinku L3-L5.

Tak jak zawsze przy przepuklinie oponowo rdzeniowej, lekarze i tym razem ostrzegali przed wodogłowiem. Rodzice cały czas obserwowali ciemiączko malutkiego synka, czy robi się wypukłe, czy coś się zbiera… Mama w szpitalu napatrzyła się na cierpienie maleństw z wodogłowiem. Modliła się, żeby nie trzeba było wszczepiać zastawki. Udało się. Jednak płyn musiał się gdzieś zebrać. W miejscu przepukliny pojawił się garbik. Tak rozpoczyna się ciągła walka o zdrowie i sprawność syna , pobyty w szpitalach, operacje, rehabilitacja . Dwa lata później Błażej przechodzi kolejną operację. Zostaje odkotwiczony rdzeń kręgowy i zostaje podjęta bezskuteczna próba zmniejszenia garbu, który powoduje skrzywienie kręgosłupa. Rodzice szukają pomocy dalej.

Błażej musi przejść operację stóp, goleni oraz likwidacji przykurczy. Operacja nie pomogła , przykurcze nabierały na sile , sprawiały coraz więcej bólu, uniemożliwiając ćwiczenia i dalsze postępy Błażeja.
Rodzice szukali pomocy, konsultowali się z wieloma lekarzami , także poza granicami kraju, i tak trafili na niemieckich lekarzy, którzy podjęli się próby zoperowania Błażeja.

W czerwcu 2019 roku Błażej po operacji w Aschau wrócił do kraju, czuje się znacznie lepiej i zaopatrzony w odpowiedni sprzęt jest gotowy do dalszej walki o swoją sprawność .
By wysiłki i ból Błażeja nie poszły na marne , prosimy o wspieranie jego leczenia .

AKtualizacja z dnia 05.09.2019r:
Zwracamy się z prośbą o dofinansowanie do rehabilitacji dla Błażejka, który w czerwcu przeszedł operację likwidacji przykurczy biodrowych na tkankach miękkich w niemieckiej klinice Aschau. Dziecko musi być codziennie rehabilitowane, aby przykurcze nie powróciły oraz aby wzmacniać mięśnie. Rehabilitacja odbywa się 5x w tygodniu. Koszt jednej rehabilitacji, która trwa 75 min wynosi 110 zł. Koszt miesięczny to 4x 550 zł = 2.200 zł
Razem możemy więcej!

• przekazać bon podarunkowy na obuwie Deichmann (lipiec)
  • przekazać środki finansowe na leczenie (czerwiec )