Dawid Kaźmierczak

Województwo: Łódzkie
Urodzony: 04.06.2006 roku
Diagnoza: Mózgowe Porażenie Dziecięce, padaczka
Cel zbiórki: intensywna rehabilitacja (miesięczny koszt 2.000 zł)

Dawidek urodził się jako zupełnie zdrowe dziecko. Niestety los zadecydował inaczej, iż miesiąc po urodzeniu zachorował na bakteryjne zapalenie opon mózgowych i sepsę. Przez 2 tygodnie walczył na OIOM-ie, potem miesiąc na oddziale pediatrycznym. Konieczne było również założenie zastawki komorowo-otrzewnowej z powodu wodogłowia pozapalnego. U Dawida zdiagnozowano mózgowe porażenie dziecięce i padaczkę.

„Aby ustawić dobre leczenie przeciwpadaczkowe konsultowaliśmy się z wieloma lekarzami w kraju i zagranicą. Dawidek nie mówi, nie chodzi i pozostaje dzieckiem leżącym. Mimo tak ciężkiego stanu jest bardzo radosnym chłopcem. Uczęszcza do szkoły specjalnej i bardzo lubi przebywać z dziećmi” – rodzice chłopca.

Rehabilitowany jest 3 razy w tygodniu. Koszt godziny zajęć to 100 zł. Na jego rehabilitację, leczenie i środki pielęgnacyjne potrzeba 2 tys złotych miesięcznie.

Raz w roku mama z Dawidkiem jeżdżą na turnus rehabilitacyjny, jest to koszt ok. 5 000 tysięcy zł. W 2018 roku Dawidek przebył bardzo skomplikowaną operację stawu biodrowego. Dzięki zwiększonej ilości rehabilitacji udało się szybko dojść do dobrej formy. W listopadzie 2019 roku Dawid przeszedł operację biodra. Jest to najcięższa z możliwych operacji ortopedycznych. Po zdjęciu gipsu wymaga dużej ilości ćwiczeń.

Rok 2020:
  • przekazać środki finansowe na rehabilitację ruchową (czerwiec)
  • wpłacić część funduszy na turnus rehabilitacyjny (luty)
  • wpłacić fundusze na zakup specjalistycznego gorsetu (styczeń)

• Rok 2019:
  • przekazać paczkę urodzinową z art. spożywczymi, prześcieradłami, kubkami ceramicznymi, kosmetykami, grami-quizy, art. papierniczymi, art. higienicznymi (czerwiec)
  • przekazać środki finansowe na leczenie (kwiecień)