Franio Szpilski

Województwo: mazowieckie
Urodzony : 29.08.2017 rok
Diagnoza: CFD TYP 1B, niedorozwój biodra, krótsza kość udowa, brak stawu kolanowego, niewykształcone połączenia kości udowej z biodrem.
Cel zbiórki: Zebranie brakującej kwoty 189.000 zł na operację i rehabilitacje pooperacyjne.

Franek Szpilski urodził się 29 sierpnia 2017 roku. Wielką radość z narodzin Frania i jego siostry bliźniaczki przysłoniła diagnoza chłopca: wrodzony niedorozwój kości udowej. Stwierdzony został brak połączenia kości udowej z biodrem, a także niewykształcone kolano oraz kość udowa. W Polsce szukaliśmy pomocy przez 9 miesięcy. Żaden ze specjalistów nie dawał nam nadziei, że Franek kiedykolwiek stanie na swojej nóżce, padł wyrok amputacja - wspomina mama chłopca. Dla rodziców Frania była to straszna wiadomość. Pojawiła się jednak nadzieja w postaci doktora Paley’a ze Stanów Zjednoczonych. - W kwietniu 2018 roku dowiedzieliśmy się o tym wspaniałym człowieku, który pomaga dzieciom, którym nikt inny nie jest w stanie pomóc. Po wysłaniu dokumentacji medycznej dostaliśmy odpowiedź, że wada Franka jest do ”naprawienia”. To co natura zepsuła, można odwrócić. Jedyną ogromną przeszkodą były i dalej są pieniądze – mówi Karolina Szpilska. Koszty leczenia Frania są ogromne. We wrześniu 2019 roku chłopiec przeszedł operację SUPERHIP i SUPERKNEE, ubytki w prawej nodze zostały zrekonstruowane. Franek ma ”nowe” kolanko i bioderko, kość udowa została połączona z biodrem. Operacja kosztowała 354 tysięcy złotych. Dzięki pomocy przyjaciół, rodziny i ludzi o dobrych sercach udało się zebrać pieniądze. W 2020 roku Franek przeszedł kolejny zabieg, który tym razem kosztował 210 tysięcy złotych. Oznacza to, że leczenie chłopca pochłonęło już ponad pół miliona złotych! - Dzięki temu koszmar amputacji odszedł w zapomnienie. Niestety, to nie koniec naszej walki o sprawność Frania. Nasz synek rośnie, a wraz z tym pogłębia się różnica długości nóżek. Przed nami kolejna operacja i niepewność, czy zdążymy zebrać potrzebną kwotę. Gdy wiemy, że nasz synek może być zupełnie sprawny, jesteśmy pełni nadziei, że wszystko będzie dobrze, zależy to tylko od pieniędzy – dodaje mama Franka. Za nami trzy wygrane bitwy o sprawność Franka. Kolejna przed nami. Franio rośnie, kość udowa w prawej nodze nie rośnie i nie urośnie. To, co zyskaliśmy utracimy, jeśli Franek nie przejdzie kolejnego wydłużania. Po raz kolejny przed nami nie lada wyzwanie- zebranie pieniędzy na kolejne nierefundowane wydłużanie. Proszę nie opuszczaj nas w tej walce. Pomóż nam zawalczyć o sprawność synka. Poprzednie operacje zakończyły się sukcesem, nie możemy teraz się poddać. Godziny ćwiczeń, bólu nie mogą pójść na marne, bez Twojej pomocy to się nie uda. Od 2019 r jesteśmy leczeni przez najlepszego w swojej dziedzinie ortopedę – doktora Paleya. Dlaczego on, przy tak rozwiniętej medycynie? Dr Paley uratował nogę Frania od amputacji. Plan zakłada jeszcze 3 bardzo kosztowne wydłużania. W 2019r. Franio przeszedł osteotomie kości udowej, rekonstrukcję stawu biodrowego i kolanowego, jego kość udowa została połączona z biodrem. Operacja trwała 8 godzin. W 2021 r. wydłużyliśmy udo o 8 cm!!! ( kość udowa mająca 7 cm została wydłużona na 15 cm). W 2023 aby uchronić szyjkę kości udowej przed złamaniem, dr Paley poddał Franka osteotomii, aby wzmocnić kość i podał specjalne białko celem uwapnienia. Obecnie różnica długości nóżek to 9 cm, która wraz ze wzrostem powiększa się, przez co dochodzi do zniekształcenia kręgosłupa oraz nadmiernego obciążenia lewej nóżki. Kość Frania jest bardzo króciutka i delikatna, dlatego wydłużanie nóżki musi się odbyć w Instytucie dr Paley, gdzie dr Paley wraz z dr Deszczyńskim i Albrewczyńskim mają odpowiedni, specjalistyczny sprzęt dostosowany dla tak małych pacjentów, dzięki temu Franek stanie na RÓWNE nóżki. Wszystkie te operacje zakończyły się sukcesem. Nasze dziecko chodzi, biega, jeździ na hulajnodze i rowerze. Wszystko to zawdzięczamy Wam, ludziom o ogromnych sercach i pokładach empatii. Dzięki Wam dotarliśmy do miejsca w którym jesteśmy. To niezwykle trudny czas dla naszej rodziny i dziecka. Zdrowie i sprawność Frania została wyceniona na sumę, której nie jesteśmy w stanie sami zgromadzić. Pozostaje nam prosić o pomoc i wierzyć, że los naszego synka nie będzie dla Was obojętny. Dlatego prosimy Cię o pomoc dla Frania. Pomóż mu stanąć na zdrowych i równych nóżkach. Przez lata walczyliśmy o to, by uratować naszego synka przed amputacją. Odwiedziliśmy niezliczoną ilość gabinetów, tysiące godzin na rehabilitacji, wszystko po to aby uratować sprawność naszego dziecka. Dziś boimy się, że to na co pracowaliśmy latami może zostać mu odebrane, tylko dlatego, że nie mamy wystarczającej sumy pieniędzy. Dziękujemy Rodzice Frania.

Rok 2024:
  • przesłać kolejny przelew funduszy na opłacenie operacji rekonstrukcji krótszej nóżki (kwiecień)
  • przesłać przelew funduszy na opłacenie operacji rekonstrukcji krótszej nóżki (kwiecień)
  • przekazać kolejny przelew funduszy na opłacenie operacji rekonstrukcji krótszej nóżki (kwiecień)

Copyright © 2024 FUNDACJA-KONICZYNKA.PL . Wszelkie prawa zastrzeżone.