Hania Pinkowicz

Województwo: Śląskie
Ur. : 28.08.2016r.
Diagnoza: Mózgowe Porażenie Dziecięce - niedowład spastyczny głównie w kończyn dolnych, Małogłowie, Zez Rozbieżny oraz brak widzenia obuocznego, Encefalopatia niedotlenieniowo-niedokrwienna
Cel zbiórki Rehabilitacja metodą Vojty wizyta raz w tygodniu - 100 pln, Neurologopeda wizyta raz w tygodniu - 70 pln, Neurochirurg wizyta co 6 miesiecy - 250 pln, Okulista wizyta co 3 miesiące - 150 pln, Pionizator statyczny Gazell PC - 12 000 pln, Turnus rehabilitacyjno-terapeutyczny 14 dni - 6400 pln, Turnus MEDEK 14 dni - 5000 pln, Terapia Ręki - 75 pln /60 minut, Hipoterapia - 40 pln /30 minut, Komora hiperbaryczna cena jednego zabiegu - 200 pln, Ortezy niemieckiej firmy POHLIG cena zaczyna się od 6500 euro.

Cześć, jestem Hania, urodziłam się 28.08.2016 w Rudzie Śląskiej. Podczas Moich narodzin doszło do bardzo dużego niedotlenienia mózgu (encefalopatii) oraz zamartwicy. Byłam w bardzo ciężkimi stanie, dostałam tylko 2 punkty w skali Apgar. Nie potrafiłam też samodzielnie oddychać. A co najgorsze nie mogłam przytulić mamy i taty. Już w trzeciej godzinie życia zostałam przewieziona na Oddział Intensywnej Terapii gdzie rozpoczęto chłodzenie mojej głowy - urządzeniem Cool-Cap. Po dwóch ciężkich tygodniach w końcu mogłam jechać do domu z rodzicami. Od tego czasu jestem pod opieka naprawdę wielu różnych specjalistów. Głównym skutkiem komplikacji okołoporodowych jest Mózgowe Porażenie Dziecięce - niedowład spastyczny głównie w kończyn dolnych oraz Małogłowie. Moja głowa na skutek niedotlenienia oraz leków, które dostałam, przez pierwsze trzy miesiące w ogóle nie rosła. Mam też problem z oczkami - zez rozbieżny oraz brak widzenia obuocznego.

(W tym roku czeka mnie operacja korekty zeza). Bardzo dużo już przeszłam ale pozostaję pełną radości optymistką. Zasypiam i budzę się z uśmiechem na twarzy. Każdego dnia ćwiczę i walczę o lepsze jutro oraz samodzielność. Codziennie jestem rehabilitowana i nie zawsze jest to przyjemne. Moi rodzice tez są bardzo dzielni i ze wszystkich sił chcą mi pomóc abym w przyszłości mogła być całkowicie niezależna i stanęła na własnych nogach. Nie chodzę jeszcze samodzielnie ale dzięki chodzikowi stawiam pierwsze nieśmiałe kroki. Od dnia narodzin mimo słabych rokowań zrobiłam ogromne postępy. Wszystko to jednak nie przychodzi samo i związane jest z ogromem pracy oraz wydatków. Obecnie ćwiczę metodą Vojty oraz NBT Bobath, chodzę na basen, zajęcia z logopedą, psychologiem oraz SI. Jestem objęta programem WWR. Hania

Wydatki
Rehabilitacja metodą Vojty wizyta raz w tygodniu - 100 pln
Neurologopeda wizyta raz w tygodniu - 70 pln
Neurochirurg wizyta co 6 miesiecy - 250 pln
Okulista wizyta co 3 miesiące - 150 pln

Potrzeby
Pionizator statyczny Gazell PC - 12 000 pln
Nie chodzę samodzielnie więc bardzo ważna jest dla Mnie Pionizacja.
Turnus rehabilitacyjno-terapeutyczny 14 dni - 6400 pln
Turnus MEDEK 14 dni - 5000 pln
Terapia Ręki - 75 pln /60 minut
Hipoterapia - 40 pln /30 minut
Komora hiperbaryczna cena jednego zabiegu - 200 pln
Ortezy niemieckiej firmy POHLIG cena tych ortez jest ogromna zaczyna się od 6500 euro :(. Szukamy jakiegoś innego rozwiązania.

Rok 2020:
  • wpłacić fundusze na dalsze leczenie oraz część funduszy na ortez(luty)

• Rok 2019:
  • wpłacić środki finansowe na leczenie, rehabilitację oraz część funduszy na zakup ortez (grudzień)
  • wpłacić fundusze na dalsze leczenie i specjalistyczną rehabilitację ruchową (grudzień)
  • przekazać fundusze na środki zaopatrzenia medycznego oraz komplet rehabilitacji ( grudzień )
  • przekazać środki finansowe na leczenie i zajęcia rehabilitacyjne ( październik )

Copyright © 2020 FUNDACJA-KONICZYNKA.PL . Wszelkie prawa zastrzeżone.