Hania Pinkowicz

Województwo: Śląskie
Ur. : 28.08.2016r.
Diagnoza: małogłowie, napięcie mięśni, niepełnosprawność ruchowa.
Cel zbiórki : rehabilitacja metodą Vojty - 100 pln wizyta raz w tygodniu, neurologopeda 70 pln wizyta raz w tygodniu, neurochirurg 250 pln wizyta raz na 6 miesięcy, okulista - 150 pln wizyta raz na 3 miesiące, pionizator od 3000pln do 6000 pln, nowe ortezy Dafo 2000 pln, buty do ortez 500 pln, turnus rehabilitacyjny Medek 5000 pln, komora hiperbaryczna cena jednego zabiegu okolo 200 pln (turnus 40 zabiegów 6000 pln).

Cześć, jestem Hania, urodziłam się 28.08.2016.
Mój start na świecie nie był łatwy. Podczas Moich narodzin doszło do bardzo dużego niedotlenienia mózgu oraz zamartwicy. Byłam w bardzo ciężkimi stanie, dostałam tylko 2 punkty w skali Apgar. Nie potrafiłam też samodzielnie oddychać. A co najgorsze nie mogłam przytulić mamy i taty. Już w trzeciej godzinie życia zostałam przewieziona na Oddział Intensywnej Terapii gdzie rozpoczęto chłodzenie mojej głowy - urządzeniem Cool-Cap. Po dwóch ciężkich tygodniach w końcu mogłam jechać do domu z rodzicami. Od tego czasu jestem pod opieka naprawdę wielu różnych specjalistów. Głównym skutkiem niedotlenienia jest małogłowie. Moja głowa na skutek niedotlenienia oraz leków, które dostałam, przez pierwsze trzy miesiące w ogóle nie rosła. Mam też problem z napięciem mięśni oraz oczkami - zez rozbieżny.

Bardzo dużo już przeszłam ale pozostaję pełną radości optymistką. Zasypiam i budzę się z uśmiechem na twarzy. Każdego dnia ćwiczę i walczę o lepsze jutro. Jestem codziennie rehabilitowana i nie zawsze jest to przyjemne. Moi rodzice tez są bardzo dzielni i ze wszystkich sił chcą mi pomóc abym w przyszłości mogła być całkowicie samodzielna i stanęła na własnych nogach.

Od dnia narodzin zrobiłam ogromne postępy , staram sie dużo mówić a ostatnio dzięki pionizatorowi Crocodile R82 stawiam pierwsze nieśmiałe kroczki. Wszystko to nie przychodzi samo i związane jest z ogromem pracy oraz wydatków.

• przekazać środki finansowe na leczenie i zajęcia rehabilitacyjne ( październik )