Julia Adamowicz

Województwo: Bogdaniec woj. lubuskie
Ur. : 26.06.2017 r
Diagnoza: encefalopatia niedotlenieniowo-niedokrwienna, wodogłowie pokrwotoczne, wada wzroku, Mózgowe Porażenie Dziecięce – Niedowład Spastyczny Kończyn Dolnych
Cel zbiórki: zabezpieczenie leczenia, którego koszt miesięcznie to 2 tys zł , obejmuje terapie: Fizjoterapii (metodą bobath i vojta (5x w tyg.), Masaże, Trójwymiarową terapię stóp, zajęcia z logopedą,terapię krzyżowo-czaszkową ,terapię neurotaktylną (z powodu zaburzeń integracji sensorycznej), psychologa, pedagoga oraz terapię wzroku. Prócz tego konieczny jest sprzęt rehabilitacyjny, m.in pionizator czy obuwie ortopedyczne , oraz wyjazdy na turnusy rehabilitacyjne, które przynoszą dobre efekty (koszt jednego turnusu 5 tys zł).

Julia urodziła się w zamartwicy jako skrajny wcześniak w 29 tygodniu ciąży, 26 czerwca 2017 roku, niedotleniona z niską punktacją urodzeniową (2 punkty Appgar). Była niewydolna krążeniowo i oddechowo w wyniku czego w drugiej dobie swojego życia doznała rozległych wylewów w mózgu 3 i 4 stopnia. Wylewy te spowodowały wodogłowie pokrwotoczne, przez co ma w głowie zastawkę komorowo-otrzewnową. ” Nasza Dzielna Kruszynka przeszła już w swoim krótkim życiu 3 operacje neurochirurgiczne w główce, pierwszą kiedy miała zaledwie 2 tygodnie życia. Nasz Świat się zawalił, kiedy w wieku 1,5 roku u Juli zdiagnozowano Mózgowe Porażenie Dziecięce – Niedowład Spastyczny Kończyn Dolnych. Julia nie siada sama, nie chodzi, nie mówi. Ma bardzo napięte nogi” – mama dziewczynki.

Julka intensywnie uczęszcza na różne terapie wspomagające jej rozwój. Ćwiczy 6 razy w tygodniu: metodą NDT Bobath i Vojta, raz w miesiącu odwiedza Osteopatę. Oprócz tego uczęszcza na terapię wzroku, terapię integracji sensorycznej oraz zajęcia logopedyczne i terapię ręki. Większość tych terapii niestety jest odpłatna.

Miesięczny koszt rehabilitacji Juli to około 2.500 zł. Ponadto dziewczynka jeździ na turnusy rehabilitacyjne, które przynoszą najlepsze efekty, ich koszt to (5 000 -5 500 zł). Wskazane byłyby 4 turnusy w roku, niestety tak wysokie koszty przekraczają możliwości rodziców. Julia wymaga ortez, butów ortopedycznych, gorsetu stabilizującego oraz pionizatora, to kolejne wysokie wydatki. W niedługim czasie rodzice chcą rozpocząć terapię przy pomocy komory hiperbarycznej, mikro polaryzację mózgu oraz leczenie terapią komórek macierzystych, co również łączy się z bardzo wysokimi kosztami (ok. 60.000,00 zł).

„Julcia każdego dnia dzielnie walczy o swoją sprawność fizyczną ciesząc się jednocześnie z DARU jakim jest ŻYCIE, jest bardzo pogodnym i uśmiechniętym dzieckiem. Pomimo trudności ruchowych, dzięki swej sile walki, chęci życia oraz ciężkiej pracy osiągnęła naprawdę wiele. Lekarze na starcie wróżyli jej stan wegetatywny, a tak nie jest. Julia idzie do przodu w swoim tempie. Jako rodzice poszukujemy dla Julii wszelkich rozwiązań w nierównej walce o lepsze jutro dla niej, jednak ta walka jest bardzo kosztowna. Sami nie jesteśmy w stanie jej udźwignąć, zwracamy się z gorącą prośbą o wsparcia naszej Córeczki, z całego serca Dziękując. Mamy nadzieję, że kiedyś Julcia na własnych nóżkach przybiegnie Państwu podziękować!” – z wyrazami szacunku, Rodzice Julii. W lipcu 2019 roku Juleczka przeszła w Warszawie operację usunięcia zeza. Efekt zaskoczył nawet lekarzy. Teraz najważniejsze, by postawić Julcię na nogi.

Aktualizacja z 18.10.2019
Ktoś pomyśli: dużo tych terapii jak dla tak małego dzieciątka. Jednak dla nas to jest ten moment, kiedy możemy zrobić dla Julci najwięcej. Kiedy jej mózg najintensywniej się rozwija. Kiedy jest jeszcze szansa by naprawić uszkodzone partie mózgu, lub zmusić inne do przejęcie funkcji. Jednocześnie jest nam żal, że Julcia nie ma normalnego dzieciństwa, że od poniedziałku do soboty uczęszcza na różne terapie, czasami po kilka dziennie. Jest nam przykro, że nie ma regularnego snu w dzień, bo czas nas goni, że wiecznie jedziemy w jakimś określonym kierunku. Najważniejsze, jest jednak to że są postępy i ciężka praca naszej małej dziewczynki nie idzie na marne." Przy okazji Dziękujemy Wam serdecznie Kochane Panie, za wsparcie, za wasze otwarte serca, za to że Jesteście dla nas oraz tych wszystkich chorych Dzieci i ich Rodziców.

Aktualizacja z dnia 16.11.2019r:
Kochani, przedstawiamy plan leczenia Julci:

Ciuchcia Grzybowo w 2020 roku:
1) 16-27 marca,
2) 4-15 maj,
3) 20-31 lipiec,
4) 19-30 październik,

Terapia medek w Pile Paweł Żurawski:
5) 26 styczeń -8 luty,
6)29 listopad -2 grudnia.
Takie są nasze ambitne plany i marzenia 😁 Bardzo pragniemy, by Julcia nie została na wózku do końca życia... Żeby mogła samodzielnie biegać ... a to w jej przypadku wymaga dużej intensywności. Działamy 💪

• opłacić zajęcia u logopedy oraz zajęcia rehabilitacyjne (październik)
  • opłacić turnus rehabilitacyjny (sierpień)
  • przekazać paczkę urodzinową z prześcieradłami, art. spożywczymi, kosmetykami, zabawkami, art. higienicznymi, śr. czystości, art. papierniczymi, grami-quizy (czerwiec)