Julia Kozłowicz

Województwo : Wrocław, Dolnośląskie
Ur. : 24.07.2005r
Diagnoza :zespół wrodzonych wad rozwojowych: brak kończyny górnej prawej, dysmorfia palców dłoni lewej z przewężeniami amniotycznymi oraz przewężeniami amniotycznymi w obrębie skróconych i dysmorficznych palców stóp i częściowe zrośnięcie palców.
Cel zbiórki : proteza prawej ręki . Zbiórka zakończona pomyślnie w styczniu 2019 roku

Julcia przyszła na świat we Wrocławiu. Niestety nie była zdrowa. Dziewczynka urodziła się bez prawej ręki, w dodatku z dysmorfią i zrośnięciem palców dłoni lewej oraz obu stóp.„ Gdy Julka upada, to wstaje pomagając sobie głową. Gdy coś chce chwycić, to pomaga sobie barkiem i podbródkiem. To był dla nas szok” – przyznaje tata Julki, i dodaje, że to on musiał powiedzieć żonie, że ich córeczka będzie niepełnosprawne. Gdy rodzice zobaczyli, że Julka urodziła się bez jednej rączki, płakali oboje z szoku, bezsilności i rozpaczy.

To była trauma dla rodziców ponieważ myśleli, że będą mieć zdrowe dziecko. Czy wiesz, jak wygląda życie bez rąk? Nie można nic chwycić, nic podnieść. Najprostsza rzecz staje się męczarnią – bo jak się ubrać, jak umyć, jak jeść? Julcia dobrze wie, jak to jest. Nie ma jednej rączki. Zrośnięte, poplątane paluszki w drugiej nie działają… Jest tak, jakby nie miała żadnej.

Tam, gdzie powinno zaczynać się prawe ramię dziewczynki – jest pustka. Jest tak, jakby ktoś je brutalnie obrąbał… Zrobiły to pasma worka owodni – jednej z wód płodowych. Gdy Julka były w brzuchu mamy, doszło do jego pęknięcia. To śmiertelne niebezpieczeństwo dla dzieci… Pasma zaciskają się na ciele dziecka jak sznurki. Ucinają ręce, nóżki, czasami kawałki brzuszka. Jeśli zaciskają się na główce – dziecko umiera. Julcia cudem uniknęła śmierci. Pasma ucięły jednak rączkę. Poraniły też drugą rączkę i nóżki…. Julka, oprócz braku prawej ręki, ma też zrośnięte trzy palce w lewej dłoni, nie do końca wykształcone i pozrastane trzy paluszki w lewej stópce i dwa zrośnięte paluszki w stópce prawej…Podczas żadnego z ośmiu USG lekarz prowadzący ciążę mamy Julki nie zauważył, że dziecko nie ma prawej rączki.

Rodzice Julki wiedzą, iż ich córka nigdy nie będzie w pełni zdrowa, jednak robią co mogą, by mogła normalnie żyć. Julka jest silną dziewczynką i radzi sobie. Ma już trzy latka i chodzi do przedszkola integracyjnego więc widzi, że jest inna od pozostałych dzieci. Państwo Kozłowicz pragną, by w przyszłości ich córka miała odpowiednio dopasowaną protezę i wyćwiczony ruch chwytny w lewej dłoni. Obecnie Julka ma zrośnięte trzy palce (poza kciukiem i małym paluszkiem), nie do końca wykształcone i pozrastane trzy paluszki w lewej stópce i dwa zrośnięte paluszki w stópce prawej…

Julka pomacha, ale nie zaciśnie rączki na zabawce. Ma kłopot, żeby podnieść ją z podłogi, utrzymać. „Wiem, że Julka nigdy się nie pomaluje kosmetykami, ale chcemy, by mogła chwytać różne przedmioty” – mówi Pan Marcin, tata ze smutkiem. Co więcej, ciało Julki wykrzywia się – ta strona, po której jest rączka, przeważa, co grozi deformacją kręgosłupa. To ogromne niebezpieczeństwo dla tej małej dziewczynki! Proteza była konieczna!

Szansa na ratunek dla Julci znalazła się w klinice w Hamburgu, specjalizującej się w leczeniu konsekwencji zespołu pasm owodniowych. Tam dziewczynka przeszła dwie operacje. Podczas pierwszej operacji udało się rozdzielić paluszki. Podczas drugiej operacji nastąpiły jednak komplikacje! Lekarze chcieli amputować jeden paluszek, by uruchomić drugi, który miał być chwytny. Niestety, okazało się, że palce mają tak poplątane i przewężone naczynia krwionośne, że o mały włos Julcia nie straciła dwóch palców! Na szczęście jeden udało się uratować dzięki wysiłkowi rodziców, którzy przez 3 doby masowali go co 15 minut! Istnieje jednak duże ryzyko, że uratowany paluszek nie będzie rósł, a w najgorszym scenariuszu zostanie amputowany.

Julka potrzebuje jednak protezy prawego ramienia! To zapobiegnie wykrzywianiu się ciała i da dziewczynce szansę na normalne życie…

Proteza, która będzie wykonana dla Julki, będzie sterowana przy pomocy łopatki. Odpowiednie ruchy łopatką pozwolą ruszać dłonią i palcami, w które zaopatrzona będzie proteza. Juleczka będzie mogła nią chwytać, pozwoli jej to na normalne życie, umożliwi codzienne czynności! Wszystko to wiąże się z ogromnymi wydatkami Na początku marca Julka wraz z rodzicami wyjechała do Niemiec, gdzie przebywała 5 tygodni i uczyła się obsługi protezy. Dziękujemy fundatorom, którzy kilka miesięcy temu przekazali darowizny na specjalistyczną protezę ręki dla Julki.

• przekazać środki na leczenie
  • przekazać paczkę urodzinową z art. spożywczymi, art. higienicznymi, środkami czystości, odzieżą, kosmetykami, prześcieradłami, zabawkami, art. szkolnymi, mydłami (lipiec)

• Rok 2018:
  • przekazać paczki mikołajkowo-świąteczne z szaliczkiem, artykułami spożywczymi, art. higienicznymi, książeczkami, grami, zabawkami, słodyczami, kosmetykami (grudzień)
  • przekazać środki finansowe na zakup protezy prawej rączki (listopad)
  • wpłacić kolejne fundusze na zakup protezy rączki (październik)
  • przekazać środki finansowe na zakup protezy rączki (październik)
  • wpłacić fundusze na zakup protezy rączki (wrzesień)
  • przekazać bod podarunkowy na obuwie (wrzesień)