Laura Kerlin

Województwo : Borcz woj. pomorskie
Ur. : 2.09.2010 roku
Diagnoza : wada mózgu /agenezja robaka móżdżku /, hipoplazja ciała modzelowatego, niedoczynność tarczycy, dysmorfia, niedosłuch, epilepsja, skolioza -tzw. Zespół Wad Wrodzonych , opóźnienie psychoruchowe , wodonercze, padaczka.
Cel zbiórki : zakup wózka inwalidzkiego Rico Buggy 4,5 tys , leżaczka kąpielowego Splashy Big za 2,6 tys , rehabilitacja, turnusy rehabilitacyjne .

„Jako rodzice bardzo się staramy i szukamy rozwiązań, które poprawią jakość życia naszej małej córeczki, tylko częsta i intensywna rehabilitacja może pomóc…”- mówią z troską rodzice Laurki. Wszystko to, z czym przyszło żyć Laurce, spowodowało, że jest mocno opóźniona psychoruchowo. Do tej pory nie chodzi, nie potrafi nawet samodzielnie siedzieć, nie mówi… Marzę, by córeczka była w stanie chociaż powoli, chociaż po cichutku powiedzieć, czego potrzebuje, co czuje, powiedzieć, czy mimo wszelkich przeciwności losu, które je spotkały, jest szczęśliwa… I jak każda mama marzę, by usłyszeć: kocham cię mamo! ".

Laurka dzięki swojej ciężkiej pracy, intensywnej rehabilitacji nauczyła się przekręcać z pleców na brzuch i odwrotnie. Takie sukcesy cieszą najbardziej! Cały czas czekam też na kolejne. Skolioza to kolejny problem, z którym się zmaga. Od dwóch lat nosi gorset, ale choroba cały czas postępuje. Dzięki Laurze nauczyłam się cieszyć najmniejszymi drobiazgami, nauczyłam się doceniać każdą chwilę, którą dane mi było przeżyć i która jeszcze przede mną. To jej radość, jej uśmiech powoduje, że walka o sprawność jest prostsza. " Laura jest pod stałą opieką nefrologa, okulisty, endokrynologa, neurologa, ortopedy oraz logopedy. Do dnia dzisiejszego Laurka nie chodzi, nie siedzi i nie mówi. Mimo to jest wesołą dziewczynką, dzielnie zmagającą się z przeciwnościami losu . Laurka uczęszcza również na rehabilitację, zalecana dziecku jest dwa razy w tygodniu, koszt– 160zł.

Zajęcia logopedyczne również dwa razy w tygodniu to koszt 120 zł, miesięczne kwota leczenia dziewczynki opiewa na 1120 złotych, gdzie trzeba również doliczyć także leki. Przez lekarzy prowadzących bardzo zalecane są turnusy rehabilitacyjne, gdzie Laurka wraz z mamusią wyjeżdża na dwa tygodnie, jest to Ośrodek rehabilitacyjny dla dzieci i młodzieży Tratwa. Nie da się ukryć, że Laurka wymaga całodobowej opieki, tak naprawdę dzień i noc trzeba czuwać, być w pogotowiu, jeśli trzeba. Widzę i zdaję sobie sprawę, że tylko rehabilitacja może pomoc Laurze, sprawić, że jej dzieciństwo, a także dorosłość będą szczęśliwe. Koszt pobytu na turnusie to 5400 złotych.

Ćwiczenia są prowadzone 4 godziny dziennie, w ich skład wchodzą zajęcia SI, PAJĄK, TERAPIA MASTER, VOJTA 2 x, THERA SUIT, ĆWICZENIA W KOMBINEZONIE , 1 H LOGOPEDY/PEDAGOGA. Czy jest coś gorszego od świadomości, że nie jesteś w stanie pomóc własnemu dziecku? Od bezsilności, która doprowadza do płaczu rozpaczy? Miłość matki do dziecka jest tak przeogromna, a nie jest w stanie poradzić sobie z chorobami, jakie los na nie zesłał… Nie chcę się poddać i nie mogę. O jej sprawność będę walczyć już zawsze! Prosimy Was o wsparcie dla Laurki .

• przekazać połowę środków finansowych na zakup specjalistycznego leżaka kąpielowego Spashy Big. (wrzesień)
  • zakupić specjalistyczne siedzisko ortopedyczne Baffin NeoSit (wrzesień)
  • z okazji urodzin przekazać paczuchę urodzinową w postaci: zabawek/gier, odzieży, artykułów szkolnych i papierniczych, kosmetyków, kubków ceramicznych, słodyczy, środków higienicznych oraz artykułów spożywczych (wrzesień)
  • przekazać fundusze na leczenie (lipiec)