Laura Kerlin

Województwo : Borcz woj. pomorskie
Ur. : 2.09.2010 roku
Diagnoza : wada mózgu /agenezja robaka móżdżku /, hipoplazja ciała modzelowatego, niedoczynność tarczycy, dysmorfia, niedosłuch, epilepsja, skolioza -tzw. Zespół Wad Wrodzonych , opóźnienie psychoruchowe , wodonercze, padaczka.
Cel zbiórki na 2020 rok: nowy wozek ricco buggy koszt 7500zl( nfz 3tys, 4.500zl doplata), 5 turnusów rehabilitacyjnych w osrodku Neuron w Malym Gacnie koszt: 5x 6.000= 30.000tys ( pierwszy turnus juz 23.02.20r) Laura będzie miała 4.5h zajeć dziennie przez 2tygodnie tj : kynoterapia, rehabilitacja, neurologopeda/pedagog, integracja sensoryczna, sala doświadczania świata, cyberoko, zakup pieluch co 2 miesiace - 501zl , zajecia logopedyczne 4x80zl w miesiacu = 320zl, rehabilitacja 3x100zl w tyg = 300zl -miesiecznie 1200zł

„Jako rodzice bardzo się staramy i szukamy rozwiązań, które poprawią jakość życia naszej małej córeczki, tylko częsta i intensywna rehabilitacja może pomóc…”- mówią z troską rodzice Laurki. Wszystko to, z czym przyszło żyć Laurce, spowodowało, że jest mocno opóźniona psychoruchowo. Do tej pory nie chodzi, nie potrafi nawet samodzielnie siedzieć, nie mówi… Marzę, by córeczka była w stanie chociaż powoli, chociaż po cichutku powiedzieć, czego potrzebuje, co czuje, powiedzieć, czy mimo wszelkich przeciwności losu, które je spotkały, jest szczęśliwa… I jak każda mama marzę, by usłyszeć: kocham cię mamo! ".

Laurka dzięki swojej ciężkiej pracy, intensywnej rehabilitacji nauczyła się przekręcać z pleców na brzuch i odwrotnie. Takie sukcesy cieszą najbardziej! Cały czas czekam też na kolejne. Skolioza to kolejny problem, z którym się zmaga. Od dwóch lat nosi gorset, ale choroba cały czas postępuje. Dzięki Laurze nauczyłam się cieszyć najmniejszymi drobiazgami, nauczyłam się doceniać każdą chwilę, którą dane mi było przeżyć i która jeszcze przede mną. To jej radość, jej uśmiech powoduje, że walka o sprawność jest prostsza. " Laura jest pod stałą opieką nefrologa, okulisty, endokrynologa, neurologa, ortopedy oraz logopedy. Do dnia dzisiejszego Laurka nie chodzi, nie siedzi i nie mówi. Mimo to jest wesołą dziewczynką, dzielnie zmagającą się z przeciwnościami losu .

Nie da się ukryć, że Laurka wymaga całodobowej opieki, tak naprawdę dzień i noc trzeba czuwać, być w pogotowiu, jeśli trzeba. Widzę i zdaję sobie sprawę, że tylko rehabilitacja może pomoc Laurze, sprawić, że jej dzieciństwo, a także dorosłość będą szczęśliwe. Czy jest coś gorszego od świadomości, że nie jesteś w stanie pomóc własnemu dziecku? Od bezsilności, która doprowadza do płaczu rozpaczy? Miłość matki do dziecka jest tak przeogromna, a nie jest w stanie poradzić sobie z chorobami, jakie los na nie zesłał… Nie chcę się poddać i nie mogę. O jej sprawność będę walczyć już zawsze! Prosimy Was o wsparcie dla Laurki .

Aktualizacja z dnia 27.12.2019r.:

Potrzeby Laury na 2020 rok :
* nowy wozek ricco buggy koszt 7500zl( NFZ 3tys, 4.500zł doplata)
* 5 turnusów rehabilitacyjnych w osrodku Neuron w Malym Gacnie koszt: 5x 6.000= 30.000tys ( pierwszy turnus juz 23.02.20r) Laura będzie miała 4.5h zajeć dziennie przez 2tygodnie tj :
- kynoterapia
- rehabilitacja
- neurologopeda/pedagog
- integracja sensoryczna
- sala doświadczania świata
- cyberoko
* zakup pieluch co 2 miesiace - 501zl
* zajecia logopedyczne 4x80zl w miesiacu = 320zl
* rehabilitacja 3x100zł w tyg = 300zl: miesiecznie 1200zł

Rok 2020:
  • przekazać część funduszy na turnus rehabilitacyjny (luty)

• Rok 2019:
  • przekazać połowę środków finansowych na zakup specjalistycznego leżaka kąpielowego Spashy Big. (wrzesień)
  • zakupić specjalistyczne siedzisko ortopedyczne Baffin NeoSit (wrzesień)
  • z okazji urodzin przekazać paczuchę urodzinową w postaci: zabawek/gier, odzieży, artykułów szkolnych i papierniczych, kosmetyków, kubków ceramicznych, słodyczy, środków higienicznych oraz artykułów spożywczych (wrzesień)
  • przekazać fundusze na leczenie (lipiec)
  • opłacić turnus rehabilitacyjny (luty)
  • wpłacić środki finansowe na leczenie (styczeń)

• Rok 2018:
  • przekazać paczkę mikołajkowo – świąteczną z artykułami spożywczymi, artykułami higienicznymi, środkami czystości, słodyczami, zabawkami, kosmetykami, ubraniami, książeczkami (listopad)
  • przekazać fundusze na rehabilitację (październik)
  • przekazać paczkę urodzinową (art. spożywcze, art. higieniczne, śr. czystości, zabawki, gra, książeczka, przybory) (sierpień)
  • przekazać środki finansowe na leczenie (sierpień)

Copyright © 2020 FUNDACJA-KONICZYNKA.PL . Wszelkie prawa zastrzeżone.