Mateuszek

Województwo : Gliwicach , Śląskie
Ur. : 3.05.2018 roku
Diagnoza : Zespół Aperta / kraniostynostoza, dysmorfia twarzoczaszki, rozszczep podniebienia, palcozrosty u stóp i u rączek), zwężenie nozdrzy tylnych, ubytek przegrody międzykomorowej
serca, hemodynamicznie istotny, wymagający leczenia farmakologicznego, hipoplazja ciała modzelowatego.
Cel zbiórki : leki, środki pielęgnacyjne, rehabilitacja , rehabilitacja

Mateuszek przyszedł na świat 03.05.2018r. Chłopczyk od drugiej doby swojego życia przebywał w Klinice Patologii Noworodka. Jako 5 miesięczne niemowlę został przyjęty do Domu Małego Dziecka w Gliwicach, prowadzonego przez siostry zakonne. 21.05.2018r – wykonano zabieg tracheostomii ze względu na zaburzenia oddychania z powodu nieprawidłowej budowy twarzoczaszki.

Rurka tracheostomijna będzie utrzymana u Mateuszka do czasu przeprowadzenia zabiegów neurochirurgicznych. Jest wymieniana co 3 tygodnie (koszt 1 rurki wynosi 129 zł). Mateuszek korzystać będzie także z rehabilitacji NDT BOBATH – tygodniowy koszt zajęć to 240 zł oraz Neurologopedy, tj. 300 zł tygodniowo. Aktualnie chłopczyk został zakwalifikowany do pierwszego etapu zabiegu w obrębie twarzoczaszki , na Oddziale Neurochirurgii – oczekuje na termin. W ostatnim czasie Mateuszek przebywał w szpitalu na oddziale chirurgii głowy i szyi w zakresie chirurgii szczękowej w maju 2019 r, gdzie był poddany diagnostyce oraz wykonano zabieg zszycia części szpar powiek (tarsorafia). Po wielu badaniach i konsultacjach został zakwalifikowany do zabiegu neurochirurgicznego w obrębie potylicy polegającego na wprowadzeniu dystraktorów celem poszerzenia przestrzeni w główce – oczekujemy na termin. Jest również nadzieja, że w późniejszym czasie uda się zoperować dłonie poprzez rozdzielenie zrośniętych paluszków co znacznie ułatwiłoby chłopcu manipulację przedmiotami i pozwoliłoby na lepsze poznawanie otaczającego świata.

Mateuszek już teraz mimo zrośniętych paluszków sięga do zabawki a gdy już złapie i chwyci ją to stara się na swój sposób nią manipulować. Mateusz w dalszym ciągu wymaga dalszej rehabilitacji oraz stymulacji rozwoju co staramy się ze wszystkich sił mu zapewnić. W placówce ma rehabilitację ,jednakże potrzebne jest mu dużo więcej spotkań z rehabilitantem i neurologopedą niż sami możemy zapewnić.

Koszt tygodniowej rehabilitacji waha się w granicach 300 zł. Co 3 tygodnie konieczna jest wymiana rurki tracheotomijnej która kosztuje około 90-129 zł w zależności od firmy. Mateuszek powinien korzystać również z filtra doczepianego do rurki tracheotomijnej tzw. „ sztuczny nos” który działa jako wymiennik ciepła i wilgoci oraz zatrzymuje zanieczyszczenia. Filtr wymienia się codziennie – koszt miesięczny około 115 zł miesięcznie. Wymaga również odpowiedniego żywienia pozajelitowego , gdzie nieocenioną pomoc również otrzymujemy od poradni żywienia” – Dom małego dziecka Gliwice. Zbiórka dla Mateuszka trwa, dlatego też apelujemy do Państwa o pomoc i wpłacanie darowizn na rzecz małego Chłopca. Prosimy przyłączcie się jak najszybciej do pomocy!!!

• opłacić komplet rehabilitacji u Neurologopedy (listopad)
  • zakupić inhalator oraz środki zaopatrzenia medycznego (listopad)
  • opłacić pakiet rehabilitacji u neurologopedy (październik)
  • przekazać maluszkowi wspaniałe zabawki (wrzesień)