Szymon Wojtkowiak

Województwo: opolskie
Ur. : 3.07.2014 rok
Diagnoza: przepuklina oponowo-rdzeniowa / wada ukłądu nerwowego-rozszczep kręgosłupa
Cel zbiórki: /rozpoczętej od 2.10.2019 r/ :codzienna intensywna rehabilitacja o różnym profilu, wizyty u specjalistów, zakup leków, zakup nowych ortez /brakuje na nie 5200/, zakup nowych butów do ortez/trzeba 1400 zł/, zebranie brakującej kwoty 1500 zł do specjalistycznego fotelika rehabilitacyjnego, wyjazdy na turnusy do Ośrodka "Zabajka". Szymonek nigdy nie był na turnusie, koszt turnusu 5800 zł.

Wyczekiwany, ukochany przez rodziców Szymonek przyszedł na świat w lipcu 2014 roku, już w dzień po urodzeniu maluszek przeszedł ciężką operację kręgosłupa. Rodzice od dnia narodzin robią wszystko, by maluszek mógł się prawidłowo rozwijać.
Marzą, by Szymek mógł samodzielnie siedzieć, chodzić , prawidłowo się rozwijać.. by kiedyś biegał i bawił się jak inne dzieci... Jest to możliwe, bo determinacji i chęci rodzicom nie brakuje..brakuje za to środków na leczenie i rehabilitację maluszka.

By móc dalej mu pomagać potrzebne są środki na intensywną rehabilitację w różnych formach, potrzebne są wyjazdy na turnusy rehabilitacyjne, które dają możliwości uczestnictwa w kilku zajęciach dziennie, potrzebny jest również odpowiedni sprzęt ortopedyczny. Tata Szymka jest jedynym żywicielem rodziny , mamusia jest mamusią i pielęgniarką 24 h na dobę. Szymek jest pod stałą opieką urologa, nefrologa, neurochirurga, ortopedy,okulisty i rehabilitantów. Maluszek jest cewnikowany , przyjmuje sporo leków.
W przypadku przepukliny oponowo-rdzeniowej, po urodzeniu dziecka często stwierdza się również inne zaburzenia. Najczęstszymi wadami współistniejącymi są wady mózgu i układu nerwowego, wady kończyn dolnych, wady układu moczowego, wady serca i naczyń i wady układu pokarmowego.

Na dzień dzisiejszy , w zakresie zaopatrzenia ortopedycznego potrzebne są nowe ortezy i buty do nich, to ważne, bo ortezy pozwolą utrzymać kolanka Szymka we właściwej pozycji i tym samym pozwolą uniknąć kolejnej operacji. Prosimy Państwa o włączenie się do pomocy na rzecz Szymka.

• przekazać środki finansowe, które pokryją przeróbkę ortez (listopad)