Zosia Tendelska

Województwo : Podkarpackie
Ur. : 3.01.2014r
Diagnoza : rozszczep kręgosłupa , przepuklina oponowa,
skrajne wodogłowie ,chora tarczyca oraz zez.
Cel zbiórki : zakup pionizatora - koszt 6 tys, siedziska - koszt 5 tys, wózka inwalidzkiego typu Scott - koszt 3 tys, turnusy rehabilitacyjne - koszt jednego w zależności od ośrodka 5-6,5 tys, operację oczu - 4 tys zł oraz zabezpieczenie bieżącego leczenia - miesięczny koszt rehabilitacji, leków i pampersów 2,5 tys zł.

Zosia urodziła z poważnymi wadami , dlatego też lekarze doradzali rodzicom , by oddali córkę do hospicjum. Jak łatwo przyszły im te słowa. W pierwszej dobie życia Zosieńka przeszła operację kręgosłupa.
Lekarze wszczepili jej zastawkę z drenem, który odprowadzał zbierający się w jej główce płyn rdzeniowy." Lekarze mówili mi, że trzeba mieć nadzieję, ale ich prognozy nie były optymistyczne. Dlatego zaraz po urodzeniu ksiądz udzielił córeczce ostatniego namaszczenia - opowiada Monika Tendelska , mama Zosi. "

Gdy stan Zosi się ustabilizował, została przeniesiona na oddział chirurgii, gdzie rozpoczął się długotrwały proces leczenia. Maleńka spędziła tam cztery miesiące. Mama dziewczynki starała się nie odstępować jej na krok i być przy niej gdy tylko było to możliwe- gdy trafiła na oddział urologiczny, gdy była dwukrotnie reanimowana z powodu braku oddechu, czy trafiła do izolatki na dłuższy okres… A przecież w domu czekało na nią drugie malutkie dziecko, które również wymagało troski i uwagi. Tak szpitalna gehenna matki i córki trwała do Wielkanocy 2015 r. Rodzice usłyszeli, iż mogą zabrać córeczkę do domu. Jednak radość nie trwała długo, dokładnie 2 dni.

Umieszczony w główce dziewczynki dren uległ zatkaniu, w zastawce pojawiła się krew. Kolejna operacja, kolejny pobyt w szpitalu. Zosia przeszła również ataki padaczki, dokładnie trzy równo co cztery miesiące. Na szczęście po dziś dzień ataki padaczki ustały. Do teraźniejszego czasu, dziewczynka przechodziła kolejne zabiegi z postępującą rehabilitacją, dokładnie 12 operacji.

Zosieńka miała też operacyjnie naciągane ścięgno Achillesa oraz prostowane nóżki, a przyszłości przejdzie kolejną operację kręgosłupa. Każdy kolejny dzień jest dla niej, jej mamy oraz całej rodziny ciężką walką o to, by w przyszłości mogła samodzielnie funkcjonować. Mama Monika odnalazła w sobie wielką siłę, którą daje jej Córcia.

To właśnie to maleństwo od pierwszych swoich minut na tym świecie uparcie walczy, by żyć w jak najbardziej samodzielny sposób. Robi to wbrew diagnozom, wbrew przewidywaniom specjalistów, a nawet większości tych, którzy znają jej historię. Zosia wie i czuje, iż choćby wszyscy zwątpili, jest na tym świecie osoba, która nigdy tego nie zrobi będzie szła dalej tą drogą, razem z nią. Z pomocą rehabilitantów, lekarzy i logopedy Zosieńka robi postępy, dzięki temu rozumie, mówi i samodzielnie się bawi. To już wiele....każdy postęp cieszy rodziców i jest zachętą do jeszcze cięższej pracy na rzecz sprawności Zosi. Lekarze dają duże szanse, że po operacji kręgosłupa Zosia stanie na własne nogi. My również jesteśmy pełni optymizmu, biorąc pod uwagę , że Zosia jest naszą podopieczną od kilku tygodni , a już udało się dzięki wpłatom ludzi o dobrych serduszkach zakupić Zosi nowe ortezy na nóżki i opłacić turnus rehabilitacyjny w Ośrodku "Złota Rybka ", na którym Zosia była od 14 do 27 lipca 2019r.

Bardzo dziękujemy i prosimy o wspieranie leczenia kochanej, malutkiej Zosi. Tylko z Waszą pomocą niemożliwe staje się możliwe.

• przekazać środki na sprzęt medyczny (sierpień)
  • opłacić pełny turnus rehabilitacyjny (lipiec)
  • przekazać środki finansowe na leczenie (czerwiec)
  • zakupić specjalistyczne ortezy, łuski na nóżki (czerwiec)